Έως και 14-15 βαθμούς θα είναι υψηλότερη η θερμοκρασία το μεσημέρι του Σαββάτου από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα
Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας, με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τη μεταφορά σημαντικής ποσότητας Σαχαριανής σκόνης, από την Παρασκευή 14/03 και ιδιαίτερα το Σάββατο 15/03/2025.
Όπως διακρίνεται στον παρακάτω Χάρτη 1, η θερμοκρασία στο επίπεδο των *850 hPa (περίπου 1500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας) τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 15/03 στα Βαλκάνια θα είναι 16-17 βαθμούς υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ εστιάζοντας στη χώρα μας θα είναι έως 14-15 βαθμούς υψηλότερη.
Χάρτης 1. Πρόγνωση απόκλισης των θερμοκρασιών και ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στο επίπεδο των 850 hPa (περίπου 1500 μέτρα από την επιφάνεια) σε σχέση με τη μέση τιμή της περιόδου 1979-2010, για τις μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου 15/03/2025. Με κόκκινες αποχρώσεις οι θετικές αποκλίσεις (υψηλότερες από τα κανονικά επίπεδα).
Η μέγιστη θερμοκρασία στην επιφάνεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η νεφοκάλυψη κι ο άνεμος σε συνδυασμό με την τοπογραφία, ωστόσο με τα σημερινά δεδομένα οι μέγιστες θερμοκρασίες στην επιφάνεια του εδάφους φαίνεται ότι θα κυμανθούν σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα, με τις μέγιστες τιμές, κυρίως το Σάββατο 15/03, στα ηπειρωτικά να φτάνουν τοπικά τους 29-30 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη Βόρεια Κρήτη θα ξεπεράσει τους 33 βαθμούς Κελσίου.
Παράλληλα, έντονη θα είναι η μεταφορά Σαχαριανής σκόνης προς τη χώρα μας, κυρίως στα δυτικά τμήματα, όπως υπολογίζεται από το μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr. Οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης και το πεδίο ανέμων, κατά τη διάρκεια των απογευματινών ωρών του Σαββάτου 15/03, παρουσιάζονται στο Χάρτη 2 που ακολουθεί.
Χάρτης 2. Οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις σκόνης και το πεδίο ανέμων κατά τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου 15/03, όπως υπολογίζονται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.
* Το επίπεδο των 850 hPa χρησιμοποιείται για τη μελέτη της κίνησης των αερίων μαζών, στα χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας.
Οι θερμοκρασίες τα επόμενα 24ωρα σε 10 περιοχές της Μεσσηνίας
πηγή: meteo.gr
