Μαργέλης: “Εσφαλμένη η περιστασιακή αυστηροποίηση των ποινών”
Έκοψε την Βασιλόπιτα του 2025 ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας
Μαργέλης: Αυστηρή κριτική για το εσφαλμένο μοντέλο αυστηροποίησης των ποινών – Μέσα στο 2025 η έναρξη εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας έκοψε τη Βασιλόπιτά του, σήμερα Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2025, στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης.
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος παρευρέθη, κατόπιν πρόσκλησης, ενώ στο πλαίσιο σύντομου χαιρετισμού του εξέφρασε ευχές προς Δικαστικούς, Δικηγόρους και εργαζόμενους στα Δικαστήρια, προκειμένου να φέρουν εις πέρας το απαιτητικό έργο τους, παράγοντας δίκαιες αποφάσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία μας.
Την Βασιλόπιτα ευλόγησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ι.Μ. Αρχιμανδρίτη Φίλιππο Χαμαργιά και κληρικούς. Χαιρετισμούς και ευχές απηύθυναν, επίσης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κώστας Μαργέλης, ο Πρόεδρος Εφετών Καλαμάτας Χαράλαμπος Μαυρίδης, η Εισαγγελέας Εφετών Καλαμάτας Άννα Νικητοπούλου και ο Αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος.
Η ομιλία του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Κώστα Μαργέλη
“Σεβασμιότατε, με την ευκαιρία της κοπής της βασιλόπιτάς του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ευχηθείτε και προσευχηθείτε, ώστε την νέα χρονιά που ήδη διανύουμε, να αναζητούμε με φώτιση και να καταλήγουμε στην δίκαιη κρίση, ευχόμενοι και εμείς, σε εσάς, μακροημέρευση με υγεία, ώστε να συνεχίσετε να είστε κήρυκας της ειρήνης, της αγάπης, της αλληλοκατανόησης και του αλληλοσεβασμού μεταξύ των ανθρώπων, και να συνεχίσετε το θρησκευτικό, πνευματικό, κοινωνικό αλλά και εθνικό σας έργο.
Το τέλος κάθε έτους πρέπει να αποτελεί ευκαιρία για όλους μας ώστε να επιχειρούμε έναν απολογισμό για το έτους που φεύγει καθώς και έναν σχεδιασμό για τη νέα χρονιά.
1/Ο σύγχρονος Δικηγόρος δραστηριοποιείται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον εργασίας. Δίπλα στη δικαστική και συμβουλευτική δικηγορία, έχουμε τον Δικηγόρο στη Διαμεσολάβηση και τον Δικηγόρο-οιονεί Δικαστή .
Στο μεταβαλλόμενο αυτό περιβάλλον εργασίας απαιτείται διαρκής ενημέρωση και εκπαίδευση. Η ανάγκη αυτή γίνεται επιτακτικότερη μπροστά στις προκλήσεις της Ψηφιακής Δικαιοσύνης, αλλά και λόγω των διαρκών και καταιγιστικών νομοθετικών αλλαγών που γίνονται τα τελευταία χρόνια.
2.- Η μεταφορά δικαστηριακής ύλης από τους Δικαστές στους Δικηγόρους, ενίσχυσε τον ρόλο του δικηγόρου ως συλλειτουργού της Δικαιοσύνης που συμμετέχει στην απονομή της.
Ο ρόλος του δικηγόρου ως συλλειτουργού πρέπει να γίνεται σεβαστός από όλα τα Δικαστήρια, καθώς είναι ρόλος ουσιαστικός και όχι διεκπεραιωτικός στο πλαίσιο της δικονομικής διαδικασίας.
3.-Η Πολιτεία εκκινώντας από τον ρόλο του Δικηγόρου ως εγγυητή του κράτους δικαίου έχει απονείμει στους Δικηγορικούς Συλλόγους αυξημένο θεσμικό ρόλο, τέτοιον που ο νομοθέτης δεν επιφυλάσσει στις υπόλοιπες επαγγελματικές ενώσεις.
4/Η τεχνητή νοημοσύνη έχει γίνει ένα πολύ επίκαιρο ζήτημα και στον χώρο της Δικαιοσύνης.
Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί πολλούς πειρασμούς και στον χώρο της Δικαιοσύνης, ωστόσο η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται χωριστά από την τεχνοηθική. Προφανώς δεν είμαστε αρνητές της τεχνολογικής εξέλιξης, αλλά αυτή πρέπει να συμπορεύεται με τις αξίες της κοινωνίας και του δικαίου. Δεν μπορούμε στον βωμό της επιτάχυνσης και της ευκολίας να θυσιάσουμε τις αξίες του Κράτους Δικαίου.
5/Τα κοινωνικά προβλήματα δεν λύνονται με αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας, αφού γεμίζοντας τις φυλακές δεν λύνουμε κοινωνικά προβλήματα.
Και βλέπω με λύπη ότι δεν έχει αυστηροποιηθεί μόνο η νομοθεσία, αλλά έχει δημιουργηθεί και μία ατμόσφαιρα στα ελληνικά δικαστήρια ανάμεσα στους Δικαστές για επιβολή αυξημένων ποινών και, μάλιστα, με μερική έκτιση της ποινής ακόμη και αν δεν επιβάλλεται υποχρεωτικά από τον νόμο, ωσάν ο εγκλεισμός στη φυλακή και για ήσσονος ποινικής απαξίας αδικήματα να λειτουργεί αποτρεπτικά και σωφρονιστικά. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει το αντίθετο.
Και όμως αυτό το ίδιο εσφαλμένο, κατά τη γνώμη μου, μοντέλο αυστηροποίησης των ποινών χρησιμοποιείται και στο τελευταίο νομοσχέδιο για την ενδοοικογενειακή βία και την παραβατικότητα των ανηλίκων.
“Τα κοινωνικά προβλήματα δεν επιλύονται με επικοινωνιακή διαχείριση, περιστασιακή νομοθέτηση και αυστηροποίηση των ποινών”
6. -Εκκινώντας από το 2011, υπάρχει μία τάση μεταφοράς αρμοδιότητας σε μονομελείς συνθέσεις τόσο στα πολιτικά όσο και στα ποινικά δικαστήρια στο όνομα της επιτάχυνσης.
Η μεταφορά δικαστηριακής ύλης σε μονομελείς ποινικές συνθέσεις δεν πιστεύω ότι είναι προς όφελος της ποιότητας στην απονομή της Δικαιοσύνης. Πιστεύω στην ορθότητα της ομόφωνης απόφασης 7/2011 της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που είχε χαρακτηρίσει τη διάσκεψη «σχολείο του Δικαστή». Η σημασία της διάσκεψης είναι αναντικατάστατη στην έκδοση απόφασης. Στο όνομα της επιτάχυνσης δεν πρέπει να βάζουμε σε κίνδυνο την ποιότητα της Δικαιοσύνης.
Αντίστοιχα, είναι σημαντικό να τονιστεί η σημασία της προφορικότητας τόσο στην ποινική δίκη όσο και στην πολιτική δίκη. Ανάγνωση προανακριτικών καταθέσεων αντί για εξέταση μαρτύρων στις ποινικές δίκες, ένορκες βεβαιώσεις αντί για μαρτυρικές καταθέσεις στα πολιτικά ακροατήρια, 6λεπτες αγορεύσεις στον Άρειο Πάγο σε ποινικές και πολιτικές υποθέσεις, όπως αποφάσισε η πρόσφατη Διοικητική Ολομέλεια του Α.Π., υποβαθμίζουν την ακροαματική διαδικασία, τα δικαιώματα των διαδίκων, αλλά και την ίδια την παρεχόμενη δικαιοσύνη.
7/- Μετά από συντονισμένη προσπάθεια του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, του Προέδρου Εφετών Καλαμάτας κ. Χαράλαμπου Μαυρίδη, και σε συνεργασία και συμπαράσταση του Διευθύνοντος Συμβούλου των Κτιριακών Υποδομών κ. Αθανασίου Γιάνναρη, υπογράφηκε πρόσφατα, με παρουσία μάλιστα του Δημάρχου Καλαμάτας . Αθανασίου Βασιλόπουλου, η μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου Καλαμάτας. Έτσι θα αντιμετωπιστούν τα υφιστάμενα προβλήματα του Δικαστικού Μεγάρου, το οποίο θα γίνει πλέον, ένα κτίριο “πράσινο” και φιλικό προς το περιβάλλον (θα υπάρχει ηλεκτρική αυτονομία με τοποθέτηση φωτοβολταϊκών).
Το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας θα είναι ένα εμβληματικό κτίριο στη πόλη μας και στολίδι αυτής.
Η υπογραφείσα μελέτη έχει προϋπολογισμό 4.000.000 ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το ΤΑΧΔΙΚ και προβλέπεται αρχές καλοκαιριού να υπάρχει εργολάβος και το έργο να ξεκινήσει.
Είναι αντιληπτό ότι το νέο ουσιαστικά Δικαστικό Μέγαρο θα ενισχύσει το Εφετείο Καλαμάτας και δίχως υπερβολή, θα είναι το πλέον σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο στη Πελοπόννησο και ίσως ένα από τα ελάχιστα σε όλη την Ελλάδα.
Θα αλλάξει η μορφή του τόσο εξωτερικά καθώς και εσωτερικά.
8/ Το έτος 2024 ήταν αναμφισβήτητα μια εξαιρετική χρονιά για την χωροταξική και ουσιαστική απονομή της δικαιοσύνης στη Μεσσηνία και για το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας αλλά και για το Εφετείο Καλαμάτας, κατόπιν της δημιουργίας του νέου δικαστικού χάρτη.
Το Εφετείο Καλαμάτας ενισχύθηκε σημαντικά δεδομένου οτι στην αρμοδιότητα του υπάγεται πλέον και το Πρωτοδικείο Σπάρτης. Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τόσο τον Προέδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης κ. Ιωάννη Νικολόπουλο, τα μέλη του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης καθώς και όλους τους Δικηγόρους Σπάρτης.
Και να τους διαβεβαιώσω και να τους εγγυηθώ ταυτόχρονά ότι δεν πρόκειται να μετανιώσουν ποτέ για την επιλογή τους αυτή .
Σοβαρό επίσης ήταν και το επίτευγμα της αναβάθμισης του Ειρηνοδικείου Πύλου σε περιφερειακό Πρωτοδικείο, καθώς και η έναρξη των εργασιών για το νέο δικαστικό μέγαρο που θα στεγάζεται η δικαιοσύνη στην Πύλο.
“Η λειτουργία του νέου δικαστικού χάρτη στη Μεσσηνία, πρέπει να συνοδευθεί από γενναία αύξηση των οργανικών αλλά και των πραγματικών θέσεων δικαστών και, κυρίως, δικαστικών υπαλλήλων στα Δικαστήρια της Μεσσηνίας”
Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στην εξαίρετη συνεργασία που έχει ο ΔΣΚ με τις Διοικήσεις όλων των Δικαστηρίων της πόλης και κυρίως με τη διοίκηση του Εφετείου Καλαμάτας, με τον Πρόεδρο Εφετών κ. Χαράλαμπο Μαυρίδη και με την Πρόεδρο Πρωτοδικών κ. Ευαγγελία Τσαπαλιάρη, για τη μείωση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε ο νέος Δικαστικός Χάρτης και η ενοποίηση του πρώτου βαθμού Δικαιοσύνης.
Καλή και τυχερή χρονιά να έχουμε!
Εύχομαι υγεία και δύναμη σε όλους, στους συλλειτουργούς στην απονομή της Δικαιοσύνης, στους Δικηγόρους, στους Δικαστές και στους δικαστικούς υπαλλήλους¨, κατέληξε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης.
Διαβάστε και αυτό: