Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα η εκδήλωση με θέμα «Εσωτερικός Έλεγχος και Διαχείριση Κινδύνων», που διοργανώθηκε από το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Περιφερειακό Τμήμα Νότιας Πελοποννήσου), με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Ξενοδοχείο Rex, παρουσία διακεκριμένων ομιλητών και επαγγελματιών του τομέα του εσωτερικού ελέγχου και της διαχείρισης κινδύνων.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Δημήτρης Πτωχός, απηύθυνε χαιρετισμό, τονίζοντας τη σημασία των θεμάτων που αναδείχθηκαν, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή οργανωμένων διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διασφάλιση της διαφάνειας, της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητας στη δημόσια και ιδιωτική διοίκηση.
Ο Περιφερειάρχης, αναγνωρίζοντας τις συνεχείς προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, σημείωσε ότι η διαχείριση κινδύνων είναι εργαλείο-κλειδί για τον αποτελεσματικό σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων και δράσεων που αποσκοπούν στην ανάπτυξη και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών της Πελοποννήσου.
«Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια που ενισχύει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Η σημερινή εκδήλωση είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, οι οποίες θα ενισχύσουν τη συνολική ποιότητα και αξιοπιστία του ελέγχου και της διοίκησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η εκδήλωση περιλάμβανε τις ομιλίες διακεκριμένων επιστημόνων και επαγγελματιών, όπως οι Ιωάννης Πλούμπης, πιστοποιημένος ελεγκτής και μέλος της ΣτΑ του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο Δρ. Γιώργος Γεωργίου, γενικός διευθυντής δημοσιονομικών ελέγχων του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, και ο Βασίλης Γιαννόπουλος, επίκουρος καθηγητής Λογιστικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, απηύθυνε και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Πελοποννήσου, Θεόδωρος Κουναδέας. Καλωσόρισμα έκανε ο Πρόεδρος του 11ου Π.Τ. Ν/Α Πελοποννήσου του Ο.Ε.Ε. Κρητικός Παναγιώτης που συντόνισε και την εκδήλωση.
Ο Εσωτερικός Έλεγχος και η Διαχείριση Κινδύνων είναι δύο κρίσιμες διαδικασίες που συνδέονται στενά και συμβάλλουν στην αποτελεσματική λειτουργία ενός οργανισμού, ανεξαρτήτως του τομέα δραστηριότητας. Αυτές οι διαδικασίες έχουν ως στόχο τη διασφάλιση της σωστής και αποτελεσματικής λειτουργίας του οργανισμού, της τήρησης των νόμων και κανονισμών, και της προστασίας των πόρων και της φήμης του οργανισμού.
Εσωτερικός Έλεγχος (Internal Control)
Ο Εσωτερικός Έλεγχος αναφέρεται σε ένα σύνολο διαδικασιών και πολιτικών που καθοδηγούν και ελέγχουν τις δραστηριότητες ενός οργανισμού για να διασφαλίσουν την ακρίβεια και τη διαφάνεια των οικονομικών καταστάσεων, την προστασία των περιουσιακών στοιχείων και την αποφυγή απάτης ή άλλων ακατάλληλων πρακτικών.
Οι βασικοί στόχοι του εσωτερικού ελέγχου περιλαμβάνουν:
Ακρίβεια και Αξιοπιστία των Οικονομικών Καταστάσεων: Διασφάλιση ότι τα οικονομικά δεδομένα και οι αναφορές είναι ακριβή και σύμφωνα με τα λογιστικά πρότυπα.
Προστασία των Περιουσιακών Στοιχείων: Διασφάλιση ότι τα περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού (χρηματικά, υλικά κ.λπ.) είναι προστατευμένα από απώλειες ή κακοδιαχείριση.
Συμμόρφωση με Κανονισμούς και Πολιτικές: Βεβαιωθείτε ότι ο οργανισμός συμμορφώνεται με τους νόμους, κανονισμούς και τις εσωτερικές πολιτικές.
Αποτελεσματική και Αποδοτική Λειτουργία: Εξασφάλιση ότι οι πόροι του οργανισμού χρησιμοποιούνται με τον πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό τρόπο.
Ο εσωτερικός έλεγχος περιλαμβάνει διαδικασίες όπως:
Ανάλυση κινδύνων
Διαχωρισμός καθηκόντων (ώστε κανείς να μην έχει πλήρη έλεγχο ενός κύκλου εργασιών)
Επαληθεύσεις και αναθεωρήσεις διαδικασιών και αναφορών
Εσωτερικές εξετάσεις και αξιολογήσεις
Διαχείριση Κινδύνων (Risk Management)
Η Διαχείριση Κινδύνων είναι η διαδικασία αναγνώρισης, αξιολόγησης και αντιμετώπισης των κινδύνων που μπορεί να επηρεάσουν έναν οργανισμό. Ο στόχος είναι να μειωθεί ο αντίκτυπος των κινδύνων ή να τους ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα εμφάνισης.
Οι βασικές φάσεις της διαχείρισης κινδύνων περιλαμβάνουν:
Αναγνώριση Κινδύνων: Εντοπισμός όλων των πιθανών κινδύνων που ενδέχεται να επηρεάσουν τον οργανισμό, είτε οικονομικών, λειτουργικών, είτε στρατηγικών.
Αξιολόγηση Κινδύνων: Εκτίμηση της πιθανότητας και του αντίκτυπου κάθε κινδύνου, προκειμένου να προσδιοριστεί ποιοι κίνδυνοι απαιτούν άμεση προσοχή.
Αντιμετώπιση Κινδύνων: Ανάπτυξη στρατηγικών και διαδικασιών για την αποτροπή ή την εξάλειψη των κινδύνων, ή τη μείωση της επίπτωσης τους.
Παρακολούθηση και Αναθεώρηση: Συνεχής παρακολούθηση των κινδύνων και των στρατηγικών διαχείρισης, ώστε να διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα και να προσαρμόζονται στις μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Ορισμένοι τύποι κινδύνων περιλαμβάνουν:
Οικονομικούς κινδύνους (π.χ. αναταραχή στις αγορές, αλλαγές στους φόρους)
Λειτουργικούς κινδύνους (π.χ. αποτυχία υποδομών, διακοπές στην παραγωγή)
Ρύθμισης και Νομικούς κινδύνους (π.χ. αλλαγές στους νόμους, παραβίαση κανονισμών)
Στρατηγικούς κινδύνους (π.χ. αλλαγές στην αγορά, ανταγωνισμός)
Σχέση Εσωτερικού Ελέγχου και Διαχείρισης Κινδύνων
Η διαχείριση κινδύνων και ο εσωτερικός έλεγχος είναι αλληλένδετα. Ο εσωτερικός έλεγχος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακολουθεί και να μειώνει τους κινδύνους μέσω διαδοχικών ελέγχων και διαδικασιών, ενώ η διαχείριση κινδύνων βοηθά στην αναγνώριση και την προτεραιοποίηση αυτών των κινδύνων.
Επομένως, η ολοκληρωμένη προσέγγιση απαιτεί:
Εσωτερικό έλεγχο που βασίζεται στην ανάλυση και διαχείριση κινδύνων.
Στρατηγικές διαχείρισης κινδύνων που περιλαμβάνουν συνεχείς ανασκοπήσεις και βελτιώσεις στον εσωτερικό έλεγχο.
Αυτή η συνεργασία διασφαλίζει τη συνεχιζόμενη ακεραιότητα, ασφάλεια και αποδοτικότητα του οργανισμού και συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων του.