Η φωτογραφία της ημέρας

Κέρδισε τις εντυπώσεις η αποψινή υπερπανσέληνος

Κέρδισε τις εντυπώσεις η αποψινή πανσέληνος. Το λαμπερό φθινοπωρινό φεγγάρι φώτισε τον μεσσηνιακό ουρανό, κερδίζοντας πολλά φωτογραφικά κλικ, και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα. Πρόκειται για την υπερπανσέληνο του Οκτωβρίου, με τη Σελήνη να βρίσκεται σε πολύ κοντινή τροχιά με τη Γη. Είναι η τρίτη από τις τέσσερις διαδοχικές, που σημειώνονται φέτος αρχής γενομένης από τον Αύγουστο. Η τέταρτη υπερπανσέληνος θα είναι αυτή του Νοεμβρίου.

Η υπερπανσέληνος όπως καταγράφεται αυτή την ώρα από τις live web κάμερες του weather-messinia

Kάτω η εικόνα από το Πεταλίδι-Λαμπερή υπερπανσέληνος με 30% περισσότερη φωτεινότητα από την κλασική πανσέληνο

Τι είναι η υπερπασέληνος

Ο όρος υπερπανσέληνος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979. Με βάση τα στοιχεία του οργανισμού «Earth Sky», ο όρος αναφέρεται στις πανσελήνους κατά τις οποίες το φεγγάρι βρίσκεται πιο κοντά στην τροχιά της Γης από ότι συνήθως (όχι απόσταση μεγαλύτερη του 10% από το κοντινότερο δυνατό σημείο στη Γη).

Φεγγάρι ολόγιομο και φωτεινό

Κατά την υπερπανσέληνο, το φεγγάρι εμφανίζεται έως και 14% μεγαλύτερο και 30% φωτεινότερο, συγκριτικά με μια απλή πανσέληνο.

Παραδοσιακά η κάθε ονομασία  φεγγαριού εφαρμόζεται σε ολόκληρο το σεληνιακό μήνα, στον οποίο εμφανίζεται και σε όλες τις φάσεις της σελήνης. Δηλαδή, το όνομά του δεν αφορά μόνο την Πανσέληνο αλλά όλη την πορεία του φεγγαριού.  Κατά συνέπεια τον μήνα Οκτώβριο έχουμε την  «πανσέληνος του κυνηγού» αλλά και το «φεγγάρι του κυνηγού».

Η πανσέληνος Οκτωβρίου ονομάστηκε «πανσέληνος του κυνηγού» από τους ιθαγενείς της Αμερικής επειδή σηματοδοτούσε την εποχή που  ξεκινούσε το κυνήγι.  Η ίδια σελήνη προμήνυε και την έλευση του χειμώνα.

To Top