MESSINIA PLUS

Ορατό και από τη Μεσσηνία το πέρασμα του “κομήτη του αιώνα”

Σε 80.000 χρόνια θα ξαναπεράσει από τη Γη

Ο κομήτης C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS έκανε μία εντυπωσιακή εμφάνιση πάνω από την Ελλάδα το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου 2024, γύρω στις 22:00, προσφέροντας ένα μοναδικό θέαμα στους παρατηρητές του ουρανού. Όσοι τυχεροί στράφηκαν στον ουρανό, είχαν την ευκαιρία να δουν έναν από τους πιο λαμπρούς κομήτες της εποχής μας, καθώς διασχίζει τον ουρανό με την εντυπωσιακή του ουρά,  σε απόσταση περίπου 70.000.000 χιλιόμετρα.Η κόμη του, έχει διάμετρο περίπου 209.000 χιλιομέτρων, ενώ η ουρά του εκτείνεται σε μήκος 29 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Ο «κομήτης του αιώνα» θα ξαναπεράσει από τη «γειτονιά» της Γης σε 80.000 χρόνια. Ο κομήτης C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS πήρε το όνομά του από το κινεζικό παρατηρητήριο που τον εντόπισε το 2023.


βίντεο από το πέρασμα του κομήτη, όπως το κατέγραψαν οι κάμερες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Στην Ελλάδα, τα Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μοιράστηκαν εντυπωσιακές φωτογραφίες, καταγράφοντας τον κομήτη καθώς περνούσε πάνω από τον ουρανό της Αττικής.

Σκιάθος. Πηγή: Facebook / Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Κέρκυρα. Πηγή: Facebook / Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Κερατέα Αττικής. Πηγή: Facebook / Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Λάρισα. Πηγή: Facebook / Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Θεσσαλονίκη. Φωτογραφία: Ανδρέας Βοσινάκης. Πηγή: Facebook / Κέντρα Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

φωτό με το πέρασμα του κομήτη πάνω από τη Μεσσηνία-φωτό:Thanos GeoΟ κομήτης προέρχεται από το Νέφος του Όορτ, ένα γιγάντιο σφαιρικό κέλυφος που περιβάλλει το ηλιακό σύστημά μας και φιλοξενεί δισεκατομμύρια αντικείμενα, μεταξύ των οποίων και κομήτες. Ο κομήτης ανακαλύφθηκε τον Ιανουάριο του 2023 και πήρε το όνομά του από τα δύο τηλεσκόπια που τον εντόπισαν, σχεδόν ταυτόχρονα, το Αστεροσκοπείο Τσουσινσάν της Κίνας και το τηλεσκόπιο ATLAS στη Νότιο Αφρική. Επισκέπτεται το εσωτερικό ηλιακό σύστημα περίπου κάθε 80.000 χρόνια και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία της Βρετανίας, «αυτό σημαίνει ότι ήταν ορατός για τελευταία φορά από τη Γη όταν οι Νεάντερταλ περπατούσαν στον πλανήτη».

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2024 ο κομήτης A3 έφτασε στο περιήλιό του, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο από τον Ήλιο, σε απόσταση 58 εκατομμυρίων χιλιομέτρων. Στις 12 Οκτωβρίου πραγματοποίησε το πλησιέστερο πέρασμά του από τη Γη, σε απόσταση περίπου 70 εκατομμυρίων χιλιομέτρων και για μερικά ακόμη 24ωρα ήταν ιδιαίτερα ορατός στον ουράνιο θόλο.

To Top