MESSINIA PLUS

Πάνω από 150 ερευνητές από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού στην Καλαμάτα στο 8ο Συμπόσιο ARCH_RNT

8ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ARCH_RNT ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 8ου Συμποσίου ARCH_RNT- Αρχαιολογική Έρευνα και Νέες Τεχνολογίες που διεξήχθη τις ημέρες 3 έως 5 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Στο Συμπόσιο παρουσιάστηκαν με μικτό τρόπο, δια ζώσης και εξ αποστάσεως, 100 πρωτότυπες εργασίες με θεματικές από τον χώρο του Πολιτισμού και συγκεκριμένα της Αρχαιομετρίας, της Βιοαρχαιολογίας, των Γεωφυσικών Επιστημών και της Ψηφιακής Αρχαιολογίας, οι οποίες αναφέρονται σε μελέτες απόλυτης χρονολόγησης, χαρακτηρισμού και προέλευσης αρχαιοϋλικών, ανασύνθεσης παλαιοπεριβάλλοντος και τεχνητής νοημοσύνης στην αρχαιολογική έρευνα.

Στο Συμπόσιο συμμετείχαν πάνω από 150 ερευνητές από σημαντικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού (συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ινδίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας).

Το Συμπόσιο ARCH_RNT θεσμοθετήθηκε από τον αείμνηστο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Διευθυντή του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας, Νικόλαο Ζαχαριά και διεξάγεται ανελλιπώς ανά διετία από το 2008, αποτελώντας θεσμό για τις Πολιτισμικές Σπουδές και την πόλη της Καλαμάτας. Το 8ο Συμπόσιο συνδιοργανώθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή του ARCH_RNT, τον Δήμο Καλαμάτας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Εμπορικό Επιμελητήριο Καλαμάτας, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας (EAE). Στην επιτυχή διοργάνωση συνέβαλαν και οι χορηγοί του Συμποσίου, συμπεριλαμβανομένων ελληνικών εταιρειών τεχνολογίας και έρευνας, αλλά και τοπικών επιχειρήσεων.

Το φετινό 8ο Συμπόσιο ARCH_RNT υλοποιήθηκε ως φόρος τιμής στον Καθ. Νικόλαο Ζαχαριά, ενώ παρουσιάστηκε αφιέρωμα στο έργο του, στο οποίο αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων η Ομότιμη Καθ. Αντωνία Μοροπούλου (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), ο Καθ. Ιωάννης Λυριτζής (Henan University), ο Καθ. Julian Henderson (University of Nottingham), ο Δρ Βασίλης Κυλίκογλου (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος) και η πρόεδρος της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας, Δρ Μαρία Καπαρού.

Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου απονεμήθηκε για πρώτη φορά το βραβείο “Νέου Ερευνητή: Νικόλαος Ζαχαριάς” στον Δρ. Dan Fallu. Το βραβείο αυτό θεσμοθετήθηκε με στόχο να απονέμεται σε κάθε συνέδριο ARCH_RNT σε νέους επιστήμονες με αξιόλογη συνεισφορά στους τομείς της χρονολόγησης ή της μελέτης αρχαιολογικού γυαλιού, ενθαρρύνοντάς τους να συνεχίσουν την ερευνητική τους πορεία.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της έναρξης των εργασιών του Συμποσίου πραγματοποιήθηκε η τελετή ονοματοδοσίας της ισόγειας αίθουσας στο παλαιό Δημαρχείο της πόλης σε Αίθουσα «Νικόλαος Ζαχαριάς», μετά από ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η αίθουσα στεγάζει το «Ψηφιακό Μουσείο», ένα από τα τρία μεγάλα παραδοτέα στο πλαίσιο του εμβληματικού ερευνητικού προγράμματος «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 1821: ΔΡΟΜΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» στο οποίο ο εκλιπών ήταν επιστημονικός υπεύθυνος. Η λιτή τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου, του αντιδημάρχου Βασίλη Παπαευσταθίου, εκπροσώπων και φορέων του Δήμου, συναδέλφων και φίλων του αείμνηστου Καθηγητή.

Διαβάστε και αυτό:

Σε «Αίθουσα Νικόλαος Ζαχαριάς» μετονομάστηκε ο χώρος που φιλοξενεί το Ψηφιακό Μουσείο – Καλαμάτα 1821

To Top