Επί Σκηνής

Με την παράσταση “Η θάλασσα των δυνατοτήτων” συνεχίζεται σήμερα το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Καλαμάτας

Πάνω από 1.500 μαθητές από 39 σχολεία της Μεσσηνίας έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Φεστιβάλ

3η ΜΕΡΑ του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας

Με επιτυχία αλλά και πολλές προσδοκίες ξεκίνησε το Σάββατο το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Καλαμάτας, με την πρωτότυπο δρώμενο από το θέατρο δρόμου “Βiracolore” των Ισπανών καλλιτεχνών, που διέσχισαν το κέντρο της Καλαμάτας φυτεύοντας μαζί με παιδιά λουλούδια, δίνοντας το δικό τους περιβαλλοντικό μήνυμα.

Την Κυριακή το απόγευμα έγινε η επίσημη έναρξη των παραστάσεων με πρώτη το “Καρναβάλι των ζώων”(“The carnival of Animals”) από τους Άγγλους κουκλοπαίκτες Liz και Daniel Lempen, μια εξαιρετική παράσταση του Θιάσου LEMPEN PUPPET THEATER από τη Βόρεια Αγγλία με τις πρωτότυπες χαρτονένιες κούκλες τους.

Η παράσταση είναι εμπνευσμένη από το “Καρναβάλι των ζώων” του Γάλλου συνθέτη Camille Saint-Saëns. Μια απολαυστική παράσταση, χωρίς λόγια, που εξερευνά τις εκπληκτικές δυνατότητες του χαρτονιού, που είναι γεμάτη από τη μαγεία του κουκλοθέατρου. Με το δικό τους αμίμητο στυλ, οι Lempen από τη Βόρειο Αγγλία πήραν τη φανταστική μουσική του Camille Saint-Saëns, εξερεύνησαν το υλικό του χαρτονιού, της κίνησης και της εφεύρεσης για να φτιάξουν μια προσιτή, οπτική παραγωγή χωρίς κείμενο, με αναζωογονητική εστίαση στη μαγεία του κουκλοθέατρου, εντυπωσιάζοντας το κοινό τόσο από τη θεατρικότητα της μουσικής όσο και από τις δημιουργικές δυνατότητες του απλού χαρτονιού.


Ο θίασος Lempen Puppet Theatre είναι μια σύμπραξη μεταξύ της Βρετανίδας Liz Lempen και του Ελβετού Daniel Lempen. Η Liz εκπαιδεύτηκε στο κουκλοθέατρο, τη γλυπτική καλών τεχνών και την παντομίμα και ο Daniel στο κουκλοθέατρο, την παντομίμα και τη μουσική. Και οι δύο έχουν αναπτύξει το έργο και τις ικανότητές τους ως κουκλοπαίκτες από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ο θίασος περιοδεύει τη δική του μοναδική δημιουργία πρωτότυπων ιστοριών που αφηγούνται με μαριονέτες ευφάνταστες, μαγευτικές, εκπληκτικές και μερικές φορές τρελές. Oι Lempen επικεντρώνονται στο κουκλοθέατρο, την αφήγηση ιστοριών, το φως, τη μουσική και σε ένα ταξίδι που ταξιδεύει το κοινό με μαγικό τρόπο μακριά. Εμπνέονται από τον Μύθο και τη Λαογραφία, από ενδιαφέροντες και αντισυμβατικούς χαρακτήρες, από την αίσθηση του χιούμορ τους και από θέματα που τους ενδιαφέρουν. Στόχος τους είναι να παράγουν ποιοτικές παραγωγές για οικογενειακό κοινό που συνδέουν τον πραγματικό κόσμο με τον κόσμο της φαντασίας. Με έδρα το Βόρειο Γιορκσάιρ, περιοδεύουν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Οι Liz και Daniel Lempen είναι επίσης οι καλλιτεχνικοί διευθυντές του Διεθνούς Φεστιβάλ Μαριονέτας του Σκίπτον.

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου- ΠΡΩΙ

Τα σχολεία ξεκινούν τις επισκέψεις τους στην πρωινή ζώνη παραστάσεων, 39 σχολεία με πάνω από 1500 μαθητές έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Φεστιβάλ. Υπάρχουν ακόμη λίγες θέσεις για μερικές παραστάσεις.

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
Το Φεστιβάλ παρουσιάζει την παράσταση «Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΩΝ ∞ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ» από τον θίασο FUNDACJA GRA/NICE (BORDERS FOUNDATION) που έρχεται από την Πολωνία, Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024, ώρα 19:30, στο Εργατικό Κέντρο.

«Η θάλασσα των ∞ δυνατοτήτων» είναι μια εμπνευσμένη βραβευμένη δημιουργία σχετικά με την ανακάλυψη των εσωτερικών δυνατοτήτων και της δύναμης του παιδιού να διαμορφώσει τον κόσμο. Πρόκειται για μια κουκλοθεατρική και εικαστική παράσταση με προβολές σε πραγματικό χρόνο. Μαζί ξεκινάμε για ένα μαγικό ταξίδι σε έναν κόσμο όπου οι εικόνες, οι ήχοι, οι ερωτήσεις και συνειρμοί διασταυρώνονται. Μια απαλή, ζεστή και ευαίσθητη σκηνοθεσία πρόκειται να ενισχύσει την αίσθηση της αυτοεκτίμησης των νεαρών θεατών, να τους βοηθήσει να εξερευνήσουν την εσωτερική τους δύναμη, να τονώσει το όνειρο και το όραμα, να τους ενθαρρύνει να ανακαλύψουν το άγνωστο.

Aναλυτικά το πρόγραμμα των παραστάσεων

Τη Δευτέρα 14/10 στις 19.30 και την Τρίτη 15/10 στις 10.00 παρουσιάζουν πέντε καλλιτέχνες από την Πολωνία τη βραβευμένη παράσταση « Η θάλασσα των δυνατοτήτων», ένα έργο αφιερωμένο στο παιδί, τις εσωτερικές δυνατότητες που έχει και τη δύναμη να διαμορφώσει τον κόσμο.

Την Τρίτη 15/10 στις 18.30 και 19.30 δυο ντόπιοι αγαπημένοι μας καλλιτέχνες ο Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος και η Νικολέτα Βασιλοπούλου μας παρουσιάζουν τις τελευταίες τους καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Την Τετάρτη 16/10 στις 10.00, ο Γερμανός μαριονετίστας Thomas Herfort θα διασκεδάσει τους μικρούς μας φίλους με τις μαριονέτες του στην παράσταση «Little Piglet Henry». Την ίδια μέρα 11.00 και 19.30 ο θίασος REDICOLO θα μας εντυπωσιάσει με τις γιγαντόκουκλες του στο έργο «ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ».

Την Πέμπτη 17/10 είναι μια μέρα αφιερωμένη στους πιο σημαντικούς Ισπανούς δασκάλους κλουκλοθέατρου από την Βαρκελώνη, τον JORDI BERTRAN στις 10.00 και 20.00 το βράδυ με την παράσταση «POINT» και στις 19.00 τον EUGENIO NAVARRO με το λαϊκό Ισπανικό κουκλοθέατρό του «ROUTINES». Οι παραπάνω καλλιτέχνες έρχονται με τη στήριξη της Ισπανικής Πρεσβείας, του Ινστιτούτου Θερβάντες και του Φεστιβάλ Κλουκλοθέατρου και Παντομίμας του Κιλκίς.

Την Παρασκευή 18/10, στις 9.30 & 11.00 ένας πενταμελής θίασος « Το Θέατρο χωρίς Αυλαία» θα παρουσιάσει μια παράσταση με κούκλες και σκιές ζωντανεύοντας το παραμύθι του Χρήστου Μπουλώτη «Το κορίτσι που ζητούσε μια βελόνα , μια απλή βελόνα» και την ηρωίδα του που αντλώντας δύναμη από τον ίδιο της τον εαυτό καταφέρνει το αδύνατο.

Την ίδια μέρα Παρασκευή 18/10, 11.00 και 20.00 η γνωστή ομάδα μαριονέτας των ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ μας παρουσιάζει μία τρυφερή παράσταση για μεγάλα παιδιά 12+ και ενήλικες με τίτλο: «Ο καθρέφτης ανάμεσά μας». Μια ιστορία που μιλάει για δύο μοναχικούς ανθρώπους βυθισμένους στο δικό τους σφραγισμένο χώρο που επιθυμούν να σπάσουν τα σύνορα της απομόνωσης και να συνομιλήσουν.

Το Σάββατο 19/10 και η Κυριακή 20/10 περιέχει επαναλήψεις με παραστάσεις του Γερμανού Thomas Herfort και τις μαριονέτες του, του «Θεάτρου χωρίς Αυλαία» και της ομάδας ΣΠΕΙΡΑ μαζί με την καινούργια παράσταση « Τα μαγικά καρυδότσουφλα» της ομάδας ΚΟΚΟΥ-ΜΟΥΚΛΟ που θα παρουσιαστεί την Κυριακή 20/10 στις 11.00 το πρωί.

To Top