Επί Σκηνής

Το Σάββατο η ανακοίνωση του νέου Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕΚ

Συνεδριάζει το Σάββατο η Επιτροπή Αξιολόγησης της “ΦΑΡΙΣ”

“Λευκός καπνός” αναμένεται να βγει το Σάββατο 12 Οκτωβρίου αναφορικά με το πρόσωπο που θα αναλάβει το “τιμόνι” του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Σάββατο το πρωί αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή Αξιολόγησης στα γραφεία της “ΦΑΡΙΣ” και αναμένεται τότε να ανακοινωθεί και το όνομα του νέου καλλιτεχνικού Διευθυντή για το ΔΗΠΕΘΕΚ, που παραμένει “ακέφαλο” από τις 30 Ιουνίου οπότε και έληξε η εξαετής θητεία του  προηγούμενου καλλιτεχνικού διευθυντή, του Γιάννη Μαργαρίτη.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης είχε το προηγούμενο διάστημα ένα δύσκολο έργο, καθώς δήλωσαν υποψηφιότητα 14 προσωπικότητες του θεάτρου ως υποψήφιοι/ες  για τη θέση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή. Η Επιτροπή μελέτησε και βαθμολόγησε όλους τους φακέλους με τις αιτήσεις και τις προτάσεις των υποψήφιων που υποβλήθηκαν, οι οποίοι πέρασαν και από προσωπική συνέντευξη, και βάσει της μοριοδότησης που συγκέντρωσαν από τα κριτήρια-προϋποθέσεις που είχε θέσει το Υπουργείο Πολτισμού, κατέληξε στο πρόσωπο που θα αναλάβει το ρόλο του καλλιτεχνικού διευθυντή/ντρια στο ΔΗΠΕΘΕΚ.

14 προσωπικότητες του θεάτρου, καταξιωμένοι/νες στο χώρο τους, με έργο να επιδείξουν, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη θέση, κάτι που αποδεικνύει και τη δυναμική αλλά και την αξία του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής/ντρια, σύμφωνα με την προκήρυξη, θα αναλάβει τη διοίκηση και την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου στο ΔΗΠΕΘΕΚ για ένα συν ένα χρόνο.

Στόχος είναι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής/ντρια να φέρει ξανά τον κόσμο της πόλης στο ΔΗΠΕΘΕΚ, δίνοντας στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο την παλιά του αίγλη. Σε συνδυασμό με τη ριζική ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση του χώρου του ΔΗΠΕΘΕΚ- που όταν ολοκληρωθεί θα παραδώσει στην πόλη έναν σύγχρονο θεατρικό χώρο-στόχος είναι το πρόσωπο που θα αναλάβει να “τρέξει” το ΔΗΠΕΘΕΚ, να φέρει θεατρικές παραγωγές που θα δώσουν νέα πνοή στα θεατρικά δρώμενα της πόλης μας.

Η επιλογή του προσώπου έγινε βάσει των κριτηρίων που έχει θέσει το Υπουργείο Πολιτισμού, δηλαδή, το βιογραφικό, την παραγωγή θεατρικών έργων, τις σπουδές, τα προσόντα, αλλά και τις προτάσεις για παραγωγές  που υπέβαλε και τις απόψεις του εν γένει για το θεσμό των ΔΗΠΕΘΕΚ και ειδικά για το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας. Να θυμίσουμε ότι όπως προέβλεπε η προκήρυξη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής θα πρέπει να είναι “πρόσωπο εγνωσμένου καλλιτεχνικού κύρους, προερχόμενο από το χώρο του Θεάτρου, με αναγνωρισμένη προσφορά και επαγγελματική εργασία στο θέατρο και να έχει μια από τις εξής ιδιότητες:
Σκηνοθέτης, Ηθοποιός, Θεατρολόγος, Θεατρικός Συγγραφέας, Κριτικός Θεάτρου, Συνθέτης ή Χορογράφος, Μεταφραστής Θεατρικών Έργων, Σκηνογράφος, Ενδυματολόγος”.

To Top