ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καραμπάτος για Χρήστο Παπαδημητρίου: “Η απουσία σου θα είναι αισθητή, αλλά το παράδειγμά σου θα συνεχίσει να μας εμπνέει”

Καραμπάτος: “Συλλυπητήριο μήνυμα για έναν πρωτοπόρο της επιχειρηματικότητας και του πολιτισμού-Δυσαναπλήρωτο κενό στην επιχειρηματική κοινότητα, την κοινωνία της Καλαμάτας, και προσωπικά σε όλους εμάς που είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε μαζί του”

Με συγκινητικά λόγια απευθύνει αποχαιρετισμό στον εκλιπόντα Χρήστο Παπαδημητρίου ο πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας,  και εκτελεστικό διευθυντής των “Δρόμων της Ελιάς”, Γιώργος Καραμπάτος

Η Καλαμάτα θρηνεί την απώλεια ενός από τους πιο λαμπρούς και αγαπητούς της ανθρώπους, του Χρήστου Παπαδημητρίου. Σε ηλικία μόλις 44 ετών, ο Χρήστος έφυγε πρόωρα από κοντά μας την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, αφήνοντας πίσω του ένα πλούσιο έργο και ένα φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. Η κηδεία του, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή πλήθους συμπολιτών μας, ήταν μια συγκινητική στιγμή αποχαιρετισμού σε έναν εξαιρετικό άνθρωπο, έναν πρωτοπόρο επιχειρηματία και έναν αγαπητό φίλο.

Ο Χρήστος ήταν γόνος μιας οικογένειας με βαθιές ρίζες στην επιχειρηματική και κοινωνική ζωή της Μεσσηνίας. Ο παππούς του, Χρήστος Παπαδημητρίου, ίδρυσε την οικογενειακή επιχείρηση το 1939, θέτοντας τα θεμέλια για μια μακρά παράδοση επιχειρηματικότητας και προσφοράς στον τόπο. Ο πατέρας του, Κώστας Παπαδημητρίου, συνέχισε αυτή την παράδοση και υπήρξε για πολλά χρόνια μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη της τοπικής επιχειρηματικότητας. Η μητέρα του, Ελένη, στάθηκε πάντα στο πλευρό της οικογένειας, υποστηρίζοντας τις προσπάθειές τους. Ακολουθώντας τα βήματα του παππού και των γονιών του, ο Χρήστος όχι μόνο συνέχισε αλλά και διεύρυνε αυτή την παράδοση προσφοράς.

Ως τρίτη γενιά της οικογενειακής επιχείρησης ‘Παπαδημητρίου Χ.Κ. ΑΒΕΤ’, ο Χρήστος κατάφερε να μετεξελίξει την εταιρεία σε μια διεθνώς αναγνωρισμένη μάρκα. Υπό την καθοδήγησή του, η εταιρεία το 2013 έγινε μέλος του διεθνούς δικτύου Endeavor, αποτελώντας την πρώτη ελληνική εταιρεία στον κλάδο των τροφίμων που επιτυγχάνει αυτή την ένταξη. Ο αδελφός του Δημήτρης, με τη δημιουργική του παλέτα, σχεδίασε τις χαρακτηριστικές ετικέτες των προϊόντων που τα έκαναν να ξεχωρίζουν στα ράφια σε όλο τον κόσμο.

Ο Χρήστος υπήρξε πρότυπο πετυχημένου επιχειρηματία με υψηλό το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης, πάντα ευγενικός, χαμογελαστός και με μια ζεστή ματιά που ενέπνεε όλους γύρω του. Ως φωτεινός επιχειρηματίας, συμμετείχε ενεργά σε πάνελ και αφιέρωνε χρόνο κάνοντας mentoring σε νεότερους επιχειρηματίες που ζητούσαν τη βοήθειά του, μοιράζοντας απλόχερα τις γνώσεις και την εμπειρία του.
Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η υποστήριξη του Χρήστου στους ‘Δρόμους της Ελιάς’. Ως πιστός φίλος της πολιτιστικής μας διαδρομής, συνέβαλε ουσιαστικά στην προώθηση του πολιτισμού της ελιάς σε όλο τον κόσμο. Η αφοσίωσή του στην ανάδειξη της τοπικής μας κουλτούρας και γαστρονομίας ήταν αξιοθαύμαστη.

Ο Χρήστος υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της δημιουργίας της Γαστρονομικής Κοινότητας Καλαμάτας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της τοπικής γαστρονομίας στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μας. Η επαναλειτουργία αυτής της κοινότητας στη μνήμη του θα αποτελούσε έναν ελάχιστο φόρο τιμής στο όραμά του.

Η συμβολή του Χρήστου στην ανάδειξη της Καλαμάτας διεθνώς ήταν πολύπλευρη. Χαρακτηριστικά, υπήρξε βασικός συντελεστής στην καθιέρωση της πόλης μας ως παγκόσμιου προορισμού της ελεύθερης κατάδυσης. Συμβολικά, έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024, την ίδια μέρα που ξεκίνησε το 8ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης στην Καλαμάτα, με τη συμμετοχή 145 αθλητών από 44 χώρες.
Παρά τις επαγγελματικές του επιτυχίες, ο Χρήστος έδινε πάντα προτεραιότητα στην οικογένειά του. Ήταν αφοσιωμένος σύζυγος της Σεβαστής και στοργικός πατέρας δύο μικρών παιδιών του Κωνσταντίνου και του Νικόλα. Η απώλειά του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην οικογένειά του, και οι σκέψεις όλων μας είναι μαζί τους σε αυτή τη δύσκολη στιγμή.
Η αγάπη και ο σεβασμός που έτρεφε η τοπική κοινωνία για τον Χρήστο αποδείχθηκε περίτρανα σήμερα, κατά την τελετή του τελευταίου αποχαιρετισμού. Η μαζική συμμετοχή στην κηδεία του ήταν συγκινητική και πρωτοφανής. Εκπρόσωποι της τοπικής οικονομικής και πολιτικής ζωής, εργαζόμενοι, συνεργάτες, φίλοι και απλοί άνθρωποι της Καλαμάτας συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη του και να περπατήσουν δίπλα του στο τελευταίο του ταξίδι.

“Η απώλεια του Χρήστου αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό στην επιχειρηματική κοινότητα, την κοινωνία της Καλαμάτας, και προσωπικά σε όλους εμάς που είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε και να συνεργαστούμε μαζί του. Ωστόσο, η κληρονομιά του θα συνεχίσει να ζει μέσα από το έργο του, τις καινοτομίες του και τους ανθρώπους που ενέπνευσε”

“Χρήστο, θα σε θυμόμαστε πάντα ως έναν άνθρωπο που, παρά το νεαρό της ηλικίας του, άφησε ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στην πόλη μας, στην επιχειρηματική κοινότητα και στις καρδιές όλων μας. Η απουσία σου θα είναι αισθητή, αλλά το παράδειγμά σου θα συνεχίσει να μας εμπνέει”, καταλήγει στη συλλυπητήρια ανακοίνωσή του ο Γιώργος Καραμπάτος.

To Top