Αθλητισμός

8ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης: Την Πέμπτη η τελετή έναρξης με παρέλαση 145 αθλητών από 44 χώρες στην προκυμαία Καλαμάτας

8ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης: Την Πέμπτη η τελετή έναρξης με παρέλαση 145 αθλητών από 44 χώρες στην προκυμαία Καλαμάτας

Ξεκινά την Πέμπτη το 8ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ελεύθερης Κατάδυσης στην Καλαμάτα με τη συμμετοχή 145 αθλητών από 44 χώρες. Κορυφαίοι αθλητές και αθλήτριες της ελεύθερης κατάδυσης θα δοκιμάσουν τα όρια αντοχής τους, βουτώντας με μια ανάσα στα καθαρά νερά του Μεσσηνιακού κόλπου. Η Καλαμάτα επιλέχτηκε για τη σπουδαία αυτή παγκόσμια διοργάνωση λόγω και των ιδανικών κλιματολογικών συνθηκών της. Οι αγώνες θα διαρκέσουν ένα δεκαήμερο, έως τις 12 Οκτωβρίου, με την τελετή έναρξης να πραγματοποιείται στην προκυμαία του Λιμανιού Καλαμάτας την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου στις 18:00 το απόγευμα, με παρέλαση και των 145 αθλητών και αθλητριών, που συμμετέχουν στους αγώνες εκπροσωπώντας τις χώρες τους, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, καθώς και Ολυμπιονικών που θα έρθουν στην πόλη μας για το σπουδαίο γεγονός.

Στη διεξαγωγή του κορυφαίου αυτού αθλητικού γεγονότος αναφέρθηκαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου οι διοργανωτές του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Τη χαρά και περηφάνεια του για την επιλογή της Καλαμάτας ως τόπου διεξαγωγής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ελεύθερης Κατάδυσης εξέφρασε ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ευχαριστώντας τους διοργανωτές και υποστηρικτές, δηλώνοντας ότι η Καλαμάτα φιλοξενεί ήδη τους 145 αθλητές που κάνουν την προετοιμασία τους, προσδοκώντας νέα ρεκόρ. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις άριστες κλιματολογικές συνθήκες της Καλαμάτας, και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους αθλητές και τις αθλήτριες που συμμετέχουν.


Ο επικεφαλής της Ελεύθερης Κατάδυσης στην Παγκόσμια Ομοσπονδία, Απόστολος Μπέλος, χαρακτήρισε ως “καθόλου απλή υπόθεση την επιλογή της Ελλάδας και της Καλαμάτας” ως τόπου διεξαγωγής του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος, εξηγώντας ότι υπήρξε χρόνια προετοιμασία, ενώ πρωτεύοντα ρόλο έπαιξαν οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες και οι συνθήκες θάλασσας. Όπως εξήγησε, στους αγώνες θα συμμετάσχουν έμπειροι αθλητές και αθλήτριες, που εκπροσωπούν τις χώρες τους, ενώ τίθενται αυστηροί όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής, και εφαρμόζεται το πρωτόκολλο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (antidoping κλπ)αλλά και παράμετροι που εξασφαλίζουν το αδιάβλητο των αγώνων με τη συμμετοχή ομάδας διεθνών διαιτητών.

Μάλιστα, το παρόν έδωσε και ο επικεφαλής των κριτών αγώνων, Radoslav Gaca, που επισήμανε πως ομάδα διαιτητών-4 συνολικά- που θα εποπτεύουν τους αγώνες, θα εξασφαλίσουν το εύ αγωνίσθαι.

Ύμνοι για την Καλαμάτα από τους αθλητές που συμμετέχουν-Διεθνής η προβολή της

Εκπροσωπώντας την Ισπανία, η αθλήτρια Isabel Sanchez-Aran, χαρακτήρισε την Καλαμάτας ως “ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο”, τόσο για τις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες όσο και για την ίδια την πόλη και τις παροχές της.

Με τη σειρά του ο τεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης, Δημήτρης Κούμουλος, εκ μέρους του “Νηρίτη”, εξήγησε τις τεχνικές λεπτομέρειες των αγώνων, κάνοντας λόγο για συνθήκες ασφαλών αγώνων, καθώς θα υπάρχει ομάδα 16 δυτών ασφαλείας, αλλά και ιατρική επίβλεψη από δύο γιατρούς καρδιολόγους του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, τους Γιώργο Χατζηγεωργίου και Βασίλη Χειλά, οι οποίοι και έδωσαν το παρόν στη συνέντευξη Τύπου. Επίσης σε ετοιμότητα θα βρίσκονται και ασθενοφόρα. “Η Καλαμάτα έχει καλά νερά”, δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν όλο αυτό το διάστημα στον μεσσηνιακό κόλπο, ενώ υπογράμμισε το αυξημένο επίπεδο δυσκολίας που έχει η διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος.

Με τη σειρά του ο Χάρης Βγενής, εκ μέρους του ΝΑΣΚ Αίολος που είναι συνδιοργανωτής, αναφέρθηκε στην μεγάλη προβολή που αναμένεται να έχει διεθνώς για την πόλη της Καλαμάτας η διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ελεύθερης Κατάδυσης, καθώς για 10 μέρες τα φώτα της δημοσιότητας θα είναι στραμμένα στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, με διεθνή ΜΜΕ, να αναμεταδίδουν το γεγονός, αλλά και τους ίδιους τους αθλητές να έχουν χιλιάδες ακολούθους στα social media. Έκανε λόγο για μεγάλη προετοιμασία και για μια άρτια διοργάνωση, και απηύθυνε κάλεσμα στον κόσμο της Καλαμάτας να συμμετάσχει στην τελετή έναρξης που θα γίνει στην προκυμαία το απόγευμα της Πέμπτης 3 Οκτωβρίου, με μεγάλη παρέλαση όλων των αθλητών και αθλητριών που θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Όλοι τους εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στους υποστηρικτές και χορηγούς του αγώνα και στον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση που θα βρίσκεται στην Καλαμάτα την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει μια σειρά ενεργειών, με στόχο την καθιέρωση της Ελλάδας ως κορυφαίου καταδυτικού προορισμού.

Να σημειωθεί ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιων Δραστηριοτήτων (ΕΟΥΔΑ), έχει αναθέσει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, στην έμπειρη ομάδα του Authentic Big Blue και του Νηρίτη, που από το 2017 διοργανώνουν τα μοναδικά διεθνή τουρνουά ελεύθερης κατάδυσης στην Ελλάδα. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τελεί υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.
Συνδιοργανωτές είναι ο Δήμος Καλαμάτας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο Ναυτικός Αθλητικός Σύλλογος Καλαμάτας «Αίολος», ενώ χορηγός είναι ο ΕΟΤ. Τέλος, την ιατρική υποστήριξη παρέχει το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Μέγας χορηγός είναι η NRG, ενώ υποστηρικτής ναυτιλιακών ειδών η EVAL. Επίσημος συνεργάτης είναι ο Όμιλος Φουσκωτών Σκαφών Ελλάδας (ΟΦΣΕ).

To Top