ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Στην Καλαμάτα 20-22 Σεπτεμβρίου το 30ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α), συνεπής και φέτος στο ραντεβού της, διοργανώνει το 30ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών στην πόλη της Καλαμάτας την περίοδο 20-22 Σεπτεμβρίου 2024 και θα φιλοξενηθεί συμβολικά στη Σχολή Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Το ετήσιο συνέδριο της αποτελεί θεσμό για τον Αγροδιατροφικό κλάδο και τους Νέους Αγρότες. Οι περιφερειακές διοργανώσεις των συνεδρίων, αποτελούν μία πάγια διαδικασία της ΠΕΝΑ, όπου στόχο έχουν την άμεση επικοινωνία με τους νέους αγρότες των περιφερειακών της δομών αλλά και τους νέους επιστήμονες και επαγγελματίες του χώρου. Από την Κρήτη μέχρι και τα σύνορα, τα νησιά του Αιγαίου αλλά και ορεινές και μειονεκτικές βουνοκορφές της χώρας, η Πανελλήνια Ένωση των Νέων Αγροτών, έδωσε παρών μεταφέροντας το μήνυμα της ζωντανής υπαίθρου και της Νέας Γενιάς της επί 30 συναπτά έτη.

Η αναγκαιότητα παραμονής, επιστροφής, όπως επίσης και εγκατάστασης νέων στην ύπαιθρο αποτελεί μονόδρομο, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ο αγροτικός τομέας δεν έχει μόνο σχέση με την παραγωγή τροφής, αλλά συνοδεύεται και από άλλες αξίες, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές, παραδοσιακές αλλά και κοινωνικές. Αν αυτές εκλείψουν τα προβλήματα στο μέλλον θα διογκωθούν ακόμη περισσότερο. Η ΠΕΝΑ πιστή στις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει και μέσα από τα συνέδρια που διοργανώνει, προσπαθεί να επικαιροποιήσει τις τρέχοντες εξελίξεις, οι οποίες συνδέονται με την καθημερινότητα των αγροτών, τις εφαρμογές των πολιτικών που ασκούνται στον αγροτικό τομέα, αλλά και να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις δικές της προτάσεις με μια σύγχρονη στρατηγική για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη της περιφέρειας, επιδιώκοντας την αλληλεγγύη και την κοινωνική συνοχή της υπαίθρου.
Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τους αγρότες λόγω των πολλαπλών προβλημάτων που δημιούργησε τα τελευταία χρόνια η πανδημία, οι πυρκαγιές, η κλιματική αλλαγή, η πράσινη συμφωνία και οι αλλαγές στα χρηματοδοτικών εργαλείων του ΠΑΑ καθώς και η νέα ΚΑΠ, θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό για τον αγροτικό πληθυσμό της υπαίθρου τη πραγματοποίηση αυτής της διοργάνωσης και χρήζει την υποστήριξη όλων μας. Οι νέοι πρέπει να παραμείνουν στην ύπαιθρο για τη συνέχιση μιας νέας αγροτικής οικονομίας, η οποία αποτελεί αναγκαιότητα για ένα βιώσιμο αγροτικό οικοσύστημα, την αειφορία της Υπαίθρου αλλά και το ΑΕΠ ευρύτερα του τόπου μας. Το συνέδριο αυτό θα αποτελέσει την αφετηρία για το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για την τοπική ανάπτυξη της Υπαίθρου πανελλαδικά, εξαιτίας της εμβέλειας του φορέα αλλά και εξαιτίας της ιστορικής
/στρατηγικής σημασίας της γεωγραφική θέση της Πελοποννήσου, του παραγωγικού τόπου της Καλαμάτας και λόγω της φιλοξενίας από το ακαδημαϊκό ιδρύματος της.

Ο αγροτικός τομέας στην τοπική και περιφερειακή ενότητα πρέπει να είναι άρρηκτα συνδεδεμένος, με την μεταποίηση /δευτερογενή τομέα αλλά και τον τριτογενή την παροχή υπηρεσιών όπως είναι ο τουρισμός, ειδικά για μια χώρα όπως η Ελλάδα και όλο αυτό να πλαισιώνεται από την φροντίδα της ακαδημαϊκής κοινότητας και τους Νέους επιστήμονες. Μέσα από αυτή την σχέση δημιουργούνται ισχυρά σχήματα όπου θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στην σύγχρονες απαιτήσεις. Το γεγονός της συνδιοργάνωσης με το Πανεπιστήμιο αλλά της αιγίδας του ΥπΑΑΤ, καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, για άλλη μια φορά για την ΠΕΝΑ αποτελούν έναν ουσιαστικό μοχλό στήριξης των θεσμών αυτών ώστε στη συνέχεια να υπάρξουν ολοκληρωμένες και συντεταγμένες προτάσεις και παρεμβάσεις για το χώρο.

Βασικός μας στόχο  η σωστή ενημέρωση και οι κατευθύνσεις που θα πρέπει να πάρουν οι Νέοι Αγρότες στην χώρα μας, για το ΠΑΑ, την νεα ΚΑΠ και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη της Υπαίθρου και τους άξονες στρατηγικής της Περιφέρειας.
Το συνέδριο αυτό φιλοδοξεί να φέρει κοντά εκπρόσωπους περιφερειακών, εθνικών και ευρωπαϊκών αρχών, στελέχη συνεταιρισμών, εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας και των επιμελητηρίων να ανταλλάξουν απόψεις, να δώσουν λύσεις και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για την ανασυγκρότηση μιας παραγωγικής χώρας αισιοδοξίας. Η ανάγκη εγκατάστασης νέων αγροτών στην ύπαιθρο αποτελεί μονόδρομο στον πρωτογενή τομέα για την παραγωγή αγροδιατροφικών προϊόντων. Με την παρουσία στελεχών χάραξης αγροτικής πολιτικής, πανεπιστημιακών, ερευνητών, επιχειρήσεων, επιστημόνων, ανθρώπων του αγροτικού τομέα, το Συνέδριο δημιουργεί μια μοναδική πλατφόρμα ανταλλαγής γνώσεων και επικοινωνίας για τους νέους αγρότες ώστε βελτιώνουν τόσο τους επιχειρηματικούς όσο και τους επιχειρησιακούς στόχους με όραμα την ανασυγκρότηση μιας παραγωγικής χώρας και της Υπαίθρου.

Το 30ο συνέδριο της ΠΕΝΑ αποτελεί μία γιορτή για τη νέα γενιά, σε έναν τόπο, όπου η ιστορία, η παράδοση και οι άνθρωποι της αποτελούν μία σημαντική σύμπραξη για μια ολιστική και ουσιαστική πρόοδο, που αποτελεί θύλακα Βιοποικιλότητας και πολιτισμικής κληρονομιάς αναγκαία συστατικά για την ενδυνάμωση της Περιφερειακής και Τοπικής Ανάπτυξης. Μέσα από το 3ήμερο Συνέδριο θα μας δοθεί η δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις, να καταθέσουμε και να συνθέσουμε προτάσεις, για ένα καλύτερο αύριο στον αγροτικό τομέα.

Να σημειωθεί ότι, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.) ιδρύθηκε το 2006 είναι το ανώτατο συντονιστικό όργανο των Ενώσεων Νέων Αγροτών της χώρας μας αλλά και ο μόνος επίσημος φορέας στην Ελλάδα αναγνωρισμένος με προεδρικό διάταγμα για την εκπροσώπηση των αγροτών της χώρας. Διοργανώνει κάθε χρόνο και το διαγωνισμό του καλύτερου Έλληνα Αγρότη που εκπροσωπεί τη χώρα μας στον αντίστοιχο πανευρωπαϊκό διαγωνισμό που οργανώνει το Ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ νιώθει αμέριστη υπερηφάνεια για τη διακρίσεις που
έχουν έρθει μέχρι τώρα μέσω του Διαγωνισμού που διοργανώνει για την Ελλάδα με σκοπό την ανάδειξη της χώρας μας στο
Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νέων Αγροτών αλλά και πέρσι ειδικά κατακτήσαμε το 1ο Ευρωπαϊκό βραβείο στην ανθεκτικότητα. Ένα
πολύ δυνατό μήνυμα για την Ελλάδα μας στις εποχές που διανύουμε! Ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι
του ετήσιου συνεδρίου κάθε χρόνο.

To Top