Παιδί

Πανηγυρική έναρξη για το 1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου Καλαμάτας-Γέμισε παιδιά το Μέγαρο Χορού!

Θερμή υποδοχή από το κοινό της πόλης-Ενθουσιασμένα τα μικρά παιδιά από το 1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου Καλαμάτας

Με τις καλύτερες εντυπώσεις ξεκίνησε το 1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου Καλαμάτας στο Μέγαρο Χορού, με πλήθος μικρών παιδιών και γονέων να προσέρχονται για να συμμετέχουν στις δράσεις και τις εκδηλώσεις που έχουν ετοιμαστεί με επίκεντρο τα παιδικά βιβλία, και στόχο την προώθηση της φιλαναγνωσίας ήδη από τις μικρές ηλικίες, την ανάπτυξη της προσωπικότητας και της φαντασίας των παιδιών. Ο χώρος είχε διαμορφωθεί κατάλληλα με τις εντυπώσεις να κερδίζει το ποτάμι με τα βιβλία, αλλά και οι φιγούρες πρωταγωνιστών παραμυθιών στις οποίες μπορούσαν να φωτογραφηθούν τα παιδιά, καθώς και τα μουσικοθεατρικά δρώμενα που παρουσιάστηκαν στο Studio του Μεγάρου Χορού.

DSC-0271

DSC-0272

DSC-0273

DSC-0274

image00001

image00002

 

 

image00005

Η πρώτη μέρα ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση της διασκευής της Τζέμης Τασάκου, συνοδεία μουσικής, «H ΠΡΩΤΗ μου Λάγκερλεφ  Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» από τις εκπαιδευτικούς Παρασκευή Σαμπαζιώτη και Αγγελική Γραμματικού σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό μουσικής Γεωργία Μαυρέα. Και συνεχίστηκε με ένα δεύτερο βιβλίο της Nadine Brun – Cosme «Ο μεγάλος λύκος και ο μικρός λύκος»,  με ανάγνωση από τις εκπαιδευτικούς  Κατερίνα Σκούλικα, Μαρία Πούλιου και Βασιλική Σιψά. Με πολλή προσοχή παιδιά του Νηπιαγωγείου και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού “ταξίδεψαν” στο φανταστικό κόσμο των ιστοριών αυτών.

Την κήρυξη του Φεστιβάλ, που διοργανώνεται για πρώτη φορά στον Δήμο Καλαμάτας, έκανε ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, που χαρακτήρισε ως “σημαντική στιγμή” για την πόλη της Καλαμάτας την έναρξη για πρώτη φορά Φεστιβάλ αφιερωμένου στο παιδικό βιβλίο.

Βασιλόπουλος: “Ο Δήμος επενδύει στα παιδιά που είναι το μέλλον της πόλης”

DSC-0265

Στην έμφαση που δίνει ο Δήμος Καλαμάτας και η Κ.Ε. «Φάρις» στα παιδιά και στην καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας αναφέρθηκε ο Δήμαρχος, υπογραμμίζοντας ότι ο Δήμος θέτει σε προτεραιότητα τα παιδιά και τις ανάγκες τους, και μέσα από τη διοργάνωση του 5ου Παιδικού Πολιτιστικού Φεστιβάλ Καλαμάτας, αλλά και τώρα, μέσα από το νέο θεσμό που γεννιέται, το 1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου, αποδεικνύει ότι επενδύει στα παιδιά που είναι και το μέλλον της πόλης. Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην διοργάνωση του Φεστιβάλ με ειδική αναφορά στην Λέττα Πετρουλάκη.

Πετρουλάκη: “Επιτέλους, έγινε πραγματικότητα αυτό που ονειρευόμασταν πάρα πολλά χρόνια”

image00003

“Επιτέλους, έγινε πραγματικότητα αυτό που ονειρευόμασταν πάρα πολλά χρόνια”, δήλωσε η πρόεδρος της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας -και εκ των διοργανωτών του Φεστιβάλ-Λέττα Πετρουλάκη, εκφράζοντας τη χαρά και την ικανοποίησή της που το Φεστιβάλ αγκαλιάστηκε από μικρούς και μεγάλους, γεγονός που το απέδειξε η πρώτη πανηγυρική μέρα του Φεστιβάλ, με τη μεγάλη προσέλευση κόσμου.

image00004

Ο πρόεδρος της ΦΑΡΙΣ, Σωτήρης Κριτσωτάκης, επισήμανε την αξία τέτοιων εκδηλώσεων και τη σημασία που δίνει η Φάρις και ο Δήμος Καλαμάτας στη διοργάνωση εκδηλώσεων αφιερωμένες στα παιδιά, όπως ήταν άλλωστε και το 5ο Παιδικό Πολιτιστικό Φεστιβάλ Καλαμάτας που ολοκληρώθηκε μέσα στο καλοκαίρι.

DSC-0267

DSC-0268

DSC-0269

DSC-0270

“Μάγεψαν” τα παιδιά τα μουσικοθεατρικά δρώμενα

Ακολούθησε η συνοπτική παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ από την εμπνεύστρια του Φεστιβάλ, εκπαιδευτικό, Ευαγγελία Μακρή, ενώ ακολούθησε από την Σύμβουλο Εκπαίδευσης Νηπιαγωγών, Ελένη Κανακάρη, η δράση «Με ένα βιβλίο…πετάω!» Σειρά είχε η ομιλία το Δημήτρη Σαρρή, Καθηγητή Μουσικής  και Επισκέπτης Καθηγητης του Ιονίου Πανεπιστημίου με θέμα προβληματισμού «Παιδί και φιλαναγνωσία στην εποχή της πανδημίας doomscrolling». Η βραδιά ολοκληρώθηκε με το μουσικοθεατρικό δρώμενο «Ένας λύκος και πολλή μουσική στο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου» από τις ομάδες Tsikibom και Κοκου-Μουκλό. Το δρώμενο αφορούσε την αγάπη ενός λύκου (κούκλα muppet) για τα βιβλία και αυτός ήταν και λόγος που ο “λύκος” επισκέφτηκε το Φεστιβάλ με παρέα με την εκπαιδευτικό Ευαγγελία Μακρή ξενάγησαν τα μικρά παιδιά στις εκθέσεις του Φεστιβάλ. Συνεχίζοντας ο “λύκος” τον περίπατό του στο μαγικό κόσμο του βιβλίου, με τη βοήθεια του Πάνου Ταντή και της Ελένης Χρηστίδου και τη συνοδεία ενός ακορντεόν και μιας κιθάρας, μικροί και μεγάλοι κατευθύνθηκαν στο προαύλιο του Μεγάρου και παρέα με ένα μαγικό «παρεόστατο» και πολλή μουσική έπαιξαν παιχνίδια με κεντρικό άξονα το βιβλίο. Το πρόγραμμα για σήμερα Σάββατο:

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

 

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

 

Η κάθε παρουσίαση θα πλαισιωθεί με σχετικές δράσεις στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν τα παιδιά

 

  • Ώρα:   10:00 -10:45.  Λέττα Πετρουλάκη, «Το καμένο δάσος», εκδόσεις;  ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ.

Εικαστικό εργαστήρι από τις εκπαιδευτικούς  Παναγιώτα Κάτσου, Σταυρούλα Νικολετσέα,  Άννα-Χαρά Τενέντε.

Για μαθητές νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων δημοτικού σχολείου (Α’,Β’)

 

  • Ώρα: 11:00-11:45. Κατερίνα Ζωντανού, «Πώς είναι ο κόσμος;», εκδόσεις: ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Χοροθέατρο και διάδραση με το κοινό από τον χορευτή  Δημήτρη Αναστασόπουλο.

Για παιδιά κάθε ηλικίας

 

  • Ώρα: 12:00 -12:45. Δανάη  Δάσκα, «1000 τρόποι για να στύψεις ενα λεμόνι»,  εκδόσεις: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.

Εργαστήρι από τις εκπαιδευτικούς Αντωνία  Κόντου, Κωνσταντίνα Ντορμούσογλου, Παναγιώτα Πολιτοπούλου και Σταυρούλα Χριστοφίλου

Για μαθητές νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων δημοτικού σχολείου(Α’, Β’)

 

  • Ώρα: 18:00 – 18:45. Ιωάννα  Μενδρινού – Σύμβουλος Εκπαίδευσης  ΠΕ 60 στη ΔΙ.Π.Ε. Δ΄ Αθήνας, «Νάνι νάνι» και «Ντούζα πούνι», εκδόσεις:  ΠΑΡΙΣΙΑΝΟΣ.

Εργαστήρι δημιουργίας τα «Μικρά βιβλία» (τεχνικη Φρενε), από τη Σύμβουλο Εκπαιδευσης Ελένη Κανακάρη και την εκπαιδευτικό Δήμητρα Βάγια.

Για παιδιά από 2 εώς 5 ετών

 

  • Ώρα: 19:00 -19:45. Ανάγνωση από την κοινωνική λειτουργό των Π.Χ. SOS Γιώτα Κοπίτα και τις εκπαιδευτικούς Χρύσα Μπόσινα και Πωλίνα Γαϊτανάρου του βιβλίου του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, «Οι μεγάλες περιπέτειες του Μίλτου».

Βιωματικό εργαστήρι

Για παιδιά από 2  εώς 5 ετών

 

  • Ώρα: 20:00-20:45. Μαρίζα Ντεκάστρο, «Οι δικοί μου άνθρωποι»,  Εκδόσεις: ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ.

Εργαστήρι από τις εκπαιδευτικούς Αίμη Σπυροπούλου και Ευαγγελία Μακρή.

Για μαθητές δημοτικού σχολείου (Γ’, Δ’, Ε’, ΣΤ’)

 

  • Ώρα: 21:00- 21:30. Η εκπαιδευτικός Ελένη Λούρα, ο ηθοποιός Αλέκος Κολιόπουλος και παιδιά παρουσιάζουντη θεατρική παράσταση που βασίζεται  στο βιβλίο της Μαρίας Ρουσάκη, «Ο θησαυρός του Ταϋγέτου», εκδόσεις:ΜΙΝΩΑΣ.

Για όλες τις ηλικίες

30 συγγραφείς-26 βιβλία-15 Νηπιαγωγεία και Δημοτικά-80 εθελοντές

Να σημειωθεί ότι 1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου συμμετέχουν 30 συγγραφείς και περιλαμβάνει 26 βιβλία από 14 Εκδοτικούς Οίκους. Παίρνουν μέρος 15 σχολεία ενώ βοηθούν 80 εθελοντές από τους οποίους 44 είναι εκπαιδευτικοί.

Έξι μέρες, αφιερωμένες στο παιδικό βιβλίο, γεμάτες με βιβλία  και δράσεις στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν τα παιδιά, θεατροπαιχνίδια, βιβλιοπαρουσιάσεις, ομιλίες, εικαστικά εργαστήρια, χοροθέατρο, ανάγνωση βιβλίων, και βιωματικά εργαστήρια από εκπαιδευτικούς.

Μια γιορτή βιβλίου, που απευθύνεται σε παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού αλλά και πολύ μικρότερα, από 18-36 μηνών, και στόχο η προώθηση της φιλαναγνωσίας, της ενθάρρυνσης των μικρών παιδιών να διαβάζουν βιβλία, διαμορφώνοντας έτσι την σκέψη και την προσωπικότητά τους, αναπτύσσοντας τη φαντασία τους.

Συνδιοργανωτές είναι: η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, η Λαϊκή Βιβλιοθήκη Καλαμάτας-Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης, και η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, και συνεργαζόμενοι φορείς η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, η Filmhouse Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, η Ένωση Μεσσήνιων Συγγραφέων, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Καλαμάτας και τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος. Από το 1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου Καλαμάτας δεν θα μπορούσαν να λείπουν Βιβλιοπωλεία της πόλης, ενώ εθελοντές θα προσφέρουν την πολύτιμη συνδρομή τους, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ.

To Top