Μεσσηνία off road

“Ραντεβού στις βρύσες”: Οι δημόσιες κρήνες των Κάτω Αμπελοκήπων σε ερευνητικό πρόγραμμα της Greenpeace

9 δημόσιες βρύσες με δωρεάν πόσιμο νερό στη Μεσσηνία-Οι 2 στην Καλαμάτα

Στο νέο καινοτόμο πρότζεκτ «Ραντεβού στις Βρύσες» του διεθνή περιβαλλοντικού οργανισμού Greenpeace εντάχθηκαν μετά από σχετική αίτηση του Ινστιτούτου Πολιτισμού Μεσσηνίας οι τέσσερις παρόδιες κρήνες του ιστορικού οικισμού των Κάτω Αμπελοκήπων. Ώστε, να γίνουν γνωστές σε τουρίστες, πεζοπόρους, ποδηλάτες και περαστικούς και να αναπλαστούν στο βαθμό που απαιτείται από τις αρμόδιες αρχές, με στόχο την ανάδειξή και την προστασία τους ως τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.

Ειδικότερα, η Greenpeace έχει δημιουργήσει μια διαδικτυακή εφαρμογή με διαδραστικό χάρτη της Ελλάδας όπου οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για τα σημεία όπου υπάρχουν δημόσιες κοινόχρηστες βρύσες με πόσιμο νερό, ενώ μπορούν να υποδείξουν την ύπαρξη νέων βρυσών στον εν λόγω χάρτη http://vryses.greenpeace.gr/

Στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι να εξασφαλίσει δωρεάν πόσιμο νερό για όλα τα έμβια όντα (φροντίζοντας οι βρύσες να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από ζώα και από πουλιά), να ενθαρρύνει τη χρήση επαναχρησιμοποιούμενων δοχείων νερού και να περιορίσει ουσιαστικά την χρήση πλαστικών μιας χρήσης.

Καθώς, τα πλαστικά απορρίμματα μολύνουν το περιβάλλον και το ποσοστό ανακύκλωσής τους είναι κάτω από 5%,, ενώ το κόστος παραγωγής νέου πλαστικού είναι φθηνότερο από το ανακυκλωμένο. Τα πλαστικά μιας χρήσης δεν φεύγουν ποτέ από το περιβάλλον, αντίθετα διασπώνται σε πολύ μικρά κομμάτια, στην ουσία σαν τρισεκατομμύρια κομματάκια κομφετί που βρίσκονται κυριολεκτικά παντού. Έτσι, είναι πρακτικά αδύνατον να συλλεχθούν ενώ η παραγωγή πλαστικού συνεχίζει παγκοσμίως να αυξάνεται.


Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει της νέας Οδηγίας της ΕΕ για τη βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού (2020/2184/ΕΕ), η οποία πλέον έχει ενσωματωθεί στο ελληνικό δίκαιο, οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι να παρέχουν δωρεάν πόσιμο νερό σε κοινόχρηστους χώρους, κάτι που θα έχει σημαντικά οφέλη στο κοινωνικό σύνολο και το περιβάλλον. Η πρόσβαση στο νερό και η αποχέτευση αναγνωρίζονται ως ανθρώπινα δικαιώματα από τα Ηνωμένα Έθνη, αντικατοπτρίζοντας τη ζωτική σημασία τους για τη ζωή κάθε ανθρώπου, ενώ τα κράτη είναι υπεύθυνα βάσει του διεθνούς δικαίου για την παροχή αυτών των υπηρεσιών.


Οι φυσικοί πόροι, όπως το νερό, είναι μέρος της φυσικής κληρονομιάς της ανθρωπογεωγραφίας ενός τόπου και αυτή η πολύτιμη κληρονομιά για την ύπαρξη κάθε έμβιου όντος είναι τμήμα των ανθρώπων που ζουν από γενιά σε γενιά σε ένα τόπο και οφείλουν να την προστατεύουν.

Έτσι, η ανάδειξη και η προστασία των τεσσάρων κρηνών του ιστορικού οικισμού των Κάτω Αμπελοκήπων, που αποτελούν τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς οι εν λόγω κρήνες είναι ταυτισμένες με την συλλογική μνήμη των ανθρώπων της περιοχής. Ειδικότερα, η κατασκευή της παλαιότερης κρήνης «Λιμπιά» του εν λόγω οικισμού ανάγεται στο έτος 1908 για να καλύψει τις υδρευτικές ανάγκες των κατοίκων και αποτελεί ένα ιδιαίτερο δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ενώ μεταφέρει νερό από κοντινή πηγή «Βρύση».

Ακολούθως, το έτος 1964 δημιουργήθηκε στην πλατεία του οικισμού μια ακόμη κρήνη «Κεντρική», παράλληλα με τη δημιουργία του πρώτου δικτύου ύδρευσης του οικισμού, το οποίο υδροδότησε τον οικισμό μέσω δικτύου φυσικής ροής από την πηγή «Κεφαλόβρυσο».

Στη συνέχεια, το έτος 1977, δημιουργήθηκε η κρήνη «Κεφαλοβρυσάκι», κατόπιν δημιουργίας δεξαμενής και κάλυψης της ομώνυμης πηγής που βρίσκεται σε μικρή απόσταση για την υδροδότηση της Μεθώνης. Τέλος, η νεότερη κρήνη «Μπουλούμπασι» δημιουργήθηκε το έτος 2016 δίπλα στην πηγή Κεφαλοβρυσάκι, όπου μέχρι το 1700 υπήρχε ο ομώνυμος οικισμός (ο οικισμός Belgubasi αποτυπώνεται σε βενετικούς χάρτες του 1690).


Στη βάση όλων αυτών, σύντομα θα τοποθετηθεί μικρή πινακίδα ιστορικής τεκμηρίωσης στην κάθε κρήνη, ενώ οι κρήνες θα παρουσιάζονται και στον χάρτη ξενάγησης με τα σημεία ενδιαφέροντος του οικισμού που δημιουργείται αυτή την περίοδο και θα τοποθετηθεί στην είσοδο του οικισμού.

Επίσης, θα σταλεί αίτημα στον Δήμο Πύλου –Νέστορος για την άμεση ανάγκη, αποκατάστασης της παλαιότερης κρήνης «Λιμπιά» και ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου της, ανάπλασης της κρήνης «Κεφαλοβρυσάκι» και επαναφορά της σύνδεσής της με την πηγή «Κεφαλοβρυσάκι» για ιστορικούς λόγους και τέλος, δημιουργίας κρήνης στο Πάρκο Ελληνικής Επανάστασης για την άρδευση των δέντρων του πάρκου και για τις ανάγκες των επισκεπτών. Ακόμη, θα ζητηθεί η τοποθέτηση μικρών κάδων απορριμμάτων δίπλα στις κρήνες.

Στο πλαίσιο του παραπάνω σχεδιασμού, οι εν λόγω κρήνες θα μπορέσουν να αποτελέσουν τόπο ανάπαυλας και εκδηλώσεων ενώ παράλληλα, θα μπορούν να ενταχθούν σε περιηγητικούς εκπαιδευτικούς περιπάτους αναδεικνύοντας την ιστορία των κρηνών και την πολιτισμική αξία του καθαρού νερού για την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη.

To Top