Υγεία

Στις “προβληματικές και άγονες περιοχές Β’ κατηγορίας” το Νοσοκομείο Καλαμάτας-Παρέμβαση Χρυσομάλλη-Αναδίπλωση Γεωργιάδη

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση υποβαθμίζεται από την κατηγορία Α’ στην κατηγορία “Β’ προβληματικές και άγονες περιοχές” μετά το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας  και το Νοσοκομείο της Καλαμάτας. Στην ίδια κατηγορία που αφορά τα κίνητρα μοριοδότησης του ιατρικού προσωπικού, βρίσκονται τα Κέντρα Υγείας Πύλου, Φιλιατρά, Μελιγαλά. Άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ, Μίλτου Χρυσομάλλη στον Υπουργό Υγείας, με τον Άδωνη Γεωργιάδη να δεσμεύεται να προχωρήσει “ άμεσα σε διάλογο με το σύνολο των συνδικαλιστικών φορέων των ιατρών και τους Ιατρικούς Συλλόγους, ώστε να ακολουθήσει η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα θεσμικά κίνητρα και την μοριοδότηση των υπηρετούντων ιατρών στα Περιφερειακά Νοσοκομεία”. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ΚΥΑ, “Ως προβληματικές και άγονες καθορίζονται εκείνες οι περιοχές, στις οποίες οι συνθήκες που επικρατούν, ιδίως οι γεωγραφικές, κοινωνικές, συγκοινωνιακές ή οικιστικές, συνιστούν αντικίνητρο για την κατάληψη θέσεων ιατρών/οδοντιάτρων κλάδου ΕΣΥ στις υγειονομικές δομές που βρίσκονται σε αυτές…. Οι άγονες και προβληματικές περιοχές διακρίνονται σε Α’ και Β’ κατηγορίας. Στην κατηγορία Α’ εντάσσονται οι περιοχές, στις οποίες οι συνθήκες της παρ. 1 που αποτελούν κριτήριο για τον χαρακτηρισμό τους ως προβληματικών και άγονων παρουσιάζονται ιδιαίτερα οξυμένες.

Μίλτος Χρυσομάλλης: “Αιφνιδιαστική και μη αποδεκτή η μετακίνηση του Νοσοκομείου Καλαμάτας από άγονο Α’ σε άγονο Β’”

Μετά την άμεση τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με τη νέα ΚΥΑ για τον καθορισμό των άγονων και προβληματικών υγειονομικών, προέβη στην κάτωθι δήλωση: 

«Επικοινώνησα άμεσα τηλεφωνικά με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη μετά την ανακοίνωσή του σχετικά με την υπογραφή και την αποστολή για δημοσίευση της ΚΥΑ που καθορίζει τις άγονες και προβληματικές υγειονομικές περιοχές, προκειμένου για τη χορήγηση οικονομικών κινήτρων σε ειδικευμένους ιατρούς και οδοντιάτρους. Του επισήμανα την εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη της μεταφοράς της Καλαμάτας από την κατηγορία Α’ άγονων στην κατηγορία Β’, καθώς και την απουσία του Αγίου Νικολάου συνολικά από τον πίνακα των περιοχών. Του τόνισα ότι η Μεσσηνία αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα αδυναμίας κάλυψης των θέσεων ιατρών που προκηρύσσονται με τους νομούς Λακωνίας, Ηλείας και Αρκαδίας. Παρόλα αυτά στην εν λόγω Κοινή Υπουργική Απόφαση, η Λακωνία βρέθηκε με τη Σπάρτη και το Γύθειο στην κατηγορία Α’ άγονα από Β’ προβληματικά, ενώ πρόσθεσε στην Α’ και το Βλαχιώτη, η Ηλεία προσέθεσε στην κατηγορία Α’ από Β’ τον Πύργο, ενώ η Αρκαδία διατήρησε τις περιοχές στις ίδιες κατηγορίες που προέβλεπε αρχικά το Π.Δ. 131/1987. Του υπενθύμισα ότι η Μεσσηνία διέθετε σύμφωνα με το Π.Δ. 131/1987 στην κατηγορία Α’ την Καλαμάτα και στην κατηγορία Β’ την Κυπαρισσία, την Πύλο, τα Φιλιατρά και τον Μελιγαλά, ενώ σε παλαιότερες αποφάσεις είχαν συμπεριληφθεί και ο Άγιος Νικόλαος και οι Γαργαλιάνοι.

Η αλλαγή της Καλαμάτας στην κατηγορία Β’ δεν επηρεάζει μόνο το μισθολογικό κριτήριο σε σχέση με το αν παρέμενε Α’, αλλά κυρίως στερεί την αυξημένη μοριοδότηση που λάμβαναν οι ειδικευμένοι ιατροί για την κάλυψη θέσεων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Τονίζω δε ότι η κάλυψη των θέσεων πήγαινε σχετικά καλά, ακριβώς γιατί το νοσοκομείο ήταν στην κατηγορία Α’, ενώ τώρα αυτή η τάση μοιραία θα ανακοπεί!

Πρόκειται για μια αιφνιδιαστική και μη αποδεκτή απόφαση, που υποβαθμίζει το Νοσοκομείο Καλαμάτας και στερεί κίνητρα για την κάθοδο ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, την ίδια στιγμή που ο νομός αναπτύσσεται διαρκώς και αυξάνουν σημαντικά οι υγειονομικές ανάγκες του. Ας μη ξεχνά η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι η Μεσσηνία αποτελεί τον μεγαλύτερο πληθυσμιακά νομό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, εξυπηρετεί πολλαπλάσια περιστατικά και ειδικά κατά τη θερινή περίοδο. Ειδικά δε ο Δήμος Καλαμάτας, ο οποίος αποτελεί αναμφισβήτητα το επίκεντρο της ΝΑ Πελοποννήσου, είναι ο μόνος δήμος σύμφωνα με την τελευταία απογραφή που αυξάνει πληθυσμιακά! Είμαι σίγουρος ότι τίποτα από όλα δεν ελήφθη υπόψη για την υποβάθμιση της Καλαμάτας στην κατηγορία Β’. Και την ίδια ώρα να βλέπουμε τους όμορους νομούς ή να αυξάνουν τις περιοχές που τοποθετούν στην κατηγορία Α’ ή τουλάχιστον να παραμένουν στα ήδη προβλεπόμενα από το Π.Δ. 131/1987.

Ζήτησα από τον Υπουργό να με ενημερώσει ενδελεχώς και να διορθώσει την ακατανόητη αυτή τροποποίηση, ως και να εντάξει παράλληλα και τουλάχιστον τον Άγιο Νικόλαο στις προβληματικές κατηγορίες Β’ περιοχές. Και θα συνεχίσω να πιέζω μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου έως ότου η αιφνιδιαστική αυτή αλλαγή αναιρεθεί».

Στη συνέχεια υπήρξε οπισθοχώρηση και αναδίπλωση του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, όπως προκύπτει από τη νέα δήλωση-ανακοίνωση του βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ, Μίλτου Χρυσομάλλη.

Χρυσομάλλης: “Άμεση αντίδραση του Υπουργού Υγείας για τη διατήρηση του κινήτρου μοριοδότησης για την Καλαμάτα”

Έπειτα από νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτος Χρυσομάλλης προέβη στην κάτωθι δήλωση: 

«Μετά από νέα επικοινωνία που είχα με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με το θέμα που δημιουργήθηκε με την αλλαγή της Καλαμάτας από άγονη κατηγορίας Α’ σε άγονη κατηγορίας Β’, ο Υπουργός με διαβεβαίωσε ότι προχωρά άμεσα σε διάλογο με το σύνολο των συνδικαλιστικών φορέων των ιατρών και τους Ιατρικούς Συλλόγους, ώστε να ακολουθήσει η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα θεσμικά κίνητρα και την μοριοδότηση των υπηρετούντων ιατρών στα Περιφερειακά Νοσοκομεία. Ο Υπουργός δεσμεύθηκε ότι με το νέο πλαίσιο θα παραμείνει το κίνητρο μοριοδότησης που ίσχυε για την Καλαμάτα, για να μην αναχαιτιστεί έτσι η κάλυψη των θέσεων που επιτυγχάνεται το τελευταίο διάστημα, ενώ παράλληλα ολοκληρώνεται μία συνολική μεταρρύθμιση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ελλείψεως ιατρών στα Περιφερειακά Νοσοκομεία.

Τη δέσμευσή του για την αλλαγή του πλαισίου μοριοδότησης ο Υπουργός ανακοίνωσε πριν λίγο δημόσια με ανάρτησή του στο Χ (πρώην Twitter). Τον ευχαριστώ για την άμεση αντίδρασή του και θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας για την συμπερίληψη και του Αγίου Νικολάου στην άγονη κατηγορία Β’». 

Tι προβλέπει η ΚΥΑ

Την ΚΥΑ που αφορά στο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής γιατρών κλάδου ΕΣΥ σε προβληματικές και άγονες περιοχές υπέγραψαν χθες, Πέμπτη (5/9) οι Άδωνις Γεωργιάδης και Κωστής Χατζηδάκης.

Στους ιατρούς/οδοντιάτρους κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’, καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 300 ευρώ και σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β’ καταβάλλεται μηνιαίο οικονομικό κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής ύψους 200 ευρώ.

Στους ιατρούς κλάδου ΕΣΥ των ειδικοτήτων:

  • εσωτερικής παθολογίας,
  • γενικής/οικογενειακής ιατρικής, -παιδιατρικής,
  • αναισθησιολογίας,
  • νεφρολογίας,
  • παθολογικής ανατομικής,
  • ακτινολογίας, ιατρικής βιοπαθολογίας/εργαστηριακής ιατρικής,
  • ψυχιατρικής παιδιού και εφήβου,
  • κυτταρολογίας,
  • παθολογικής ογκολογίας,

καθώς και των ειδικοτήτων

  • πνευμονολογίας-φυματιολογίας,
  • νευροχειρουργικής,
  • νευρολογίας,
  • χειρουργικής,
  • χειρουργικής παίδων,
  • χειρουργικής θώρακος
  • και καρδιολογίας

που υπηρετούν σε ΜΕΘ ενηλίκων/παίδων, καταβάλλεται επιπλέον στα προηγούμενα μηνιαίο οικονομικό κίνητρο ύψους τριακοσίων 300 ευρώ, εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Α’ και επιπλέον στα προηγούμενα οικονομικό κίνητρο ύψους 200 ευρώ, εφόσον υπηρετούν σε προβληματική και άγονη περιοχή κατηγορίας Β’.

Σήμερα οι ιατροί που υπηρετούν σε άγονη περιοχή κατηγορίας Α’ λαμβάνουν ετήσιο οικονομικό κίνητρο 800-1000 ευρώ, ενώ σε περιοχή κατηγορίας Β’ λαμβάνουν ετήσιο οικονομικό κίνητρο 500 ευρώ.

Σημειωτέον, υπολογιζόταν ως προσαύξηση επί του βασικού μισθού που ίσχυε στις 31/12/1996.

Με τη νέα ΚΥΑ που υπεγράφη:

(α) Iατροί/οδοντίατροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Α’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 3.600 ευρώ μεικτά ετησίως και σε περίπτωση που ο ιατρός κατέχει μία από τις 18 ειδικότητες, 7.200 ευρώ.

(β) Iατροί/οδοντίατροι κλάδου ΕΣΥ που υπηρετούν σε υγειονομικές δομές, οι οποίες εδρεύουν σε προβληματικές και άγονες περιοχές κατηγορίας Β’, θα λαμβάνουν, επιπλέον του βασικού μισθού τους, 2.400 ευρώ μεικτά ετησίως και σε περίπτωση που ο ιατρός κατέχει μια από τις 18 ειδικότητες 4.800 ευρώ.

To Top