Μουσική

Antitheseis: Απόψε Caerus Ensemble & Νικόλας Παλαιολόγος-Μουσικό πάντρεμα κλασικής με παραδοσιακή μουσική!

Τρίτη, 03.09.2024

20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (studio) – ΕΙΣΟΔΟΣ 10/5 €

Antitheseis

Caerus Ensemble & Νικόλας Παλαιολόγος

Το διεθνές Caerus Chamber Ensemble, αποτελούμενο από τους Ιόνιαν Ηλία Καντέσα, Pablo Hernán Benedí, Lily Francis, Vashti Hunter και Noam Greenberg, βρίσκεται στην Καλαμάτα για μία σειρά τριών συναυλιών, κατά τη διάρκεια των οποίων θα μοιραστούν τη σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας με τους Καλαματιανούς παραδοσιακούς μουσικούς Νικόλα Παλαιολόγο και Διοτίμα Σπαντιδέα, με το καλαματιανό Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Μελίφωνο», καθώς και με άλλους καλλιτέχνες.

-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-

Henry Purcell (1659–1695): Μια επιλογή από τις «Φαντασίες» για κουαρτέτο εγχόρδων, Z.732–747 (ca. 1680)

Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα – βιολί

Pablo Hernán Benedí – βιολί

Lily Francis – βιόλα

Vashti Hunter – βιολοντσέλο

Νικόλας Παλαιολόγος (*1984): Κιουρντί Σεμάι (2012)

Αντώνης Κυριαζής (μέσα του 19ου αι.–1925): Χιτζάζ Μαντηλάτος

Πέτρος Πελοποννήσιος (1730–1778): Νιχαβέντ Σεμάι

Kevser Hanim (1887–1963): Νιχαβέντ Λόνγκα

Νικόλας Παλαιολόγος (*1984): Διοτίμα (2022)

Νικόλας Παλαιολόγος (*1984): Χαρματάν (2022)

Kemani Sebuh Efendi (1828–1894): Κιουρντιλί Χιτζαζκιάρ Λόνγκα

Νικόλας Παλαιολόγος – ούτι, ταμπουράς, ραμπάμπ & τοξωτός ταμπουράς

Διοτίμα Σπαντιδέα – κανονάκι

– ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ-

Germaine Tailleferre (1892–1983): Κουαρτέτο εγχόρδων (1919)

I. Modéré

II. Intermède

III. Final. Vif – Très rythmé – Un peu plus lent

Lily Francis – βιολί

Pablo Hernán Benedí – βιολί

Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα – βιόλα

Vashti Hunter – βιολοντσέλο

Gabriel Fauré (1845–1924): Κουαρτέτο εγχόρδων, Op.121 (1923–1924)

I. Allegro moderato

II. Andante

III. Allegro

Pablo Hernán Benedí – βιολί

Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα – βιολί

Lily Francis – βιόλα

Vashti Hunter – βιολοντσέλο

Το Caerus Chamber Ensemble ιδρύθηκε το 2017 και αντιστέκεται στο πέρασμα του χρόνου αποτυπώνοντας τη στιγμή. Εμπνευσμένο από τον Καιρό –έναν θρησκευτικό και φιλοσοφικό όρο της ελληνικής αρχαιότητας για τη σωστή, διακριτή χρονική στιγμή μιας απόφασης και επίσης η σχετική θεότητα στη μυθολογία– αυτό το μοναδικό σύνολο αποτελείται από εξαιρετικούς οργανοπαίκτες της νέας ευρωπαϊκής γενιάς μουσικών υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ιόνιαν Ηλία Καντέσα. Το σύνολο μεταφέρει το πνεύμα του Καιρού στη μουσική, δημιουργώντας κάτι μοναδικό και απρόβλεπτο: μουσική που προκύπτει από την «καίρια» μη επαναλαμβανόμενη χρονική στιγμή. Ως ευέλικτο σύνολο, μπορεί να ερμηνεύσει προγράμματα με διαφορετικές ενορχηστρώσεις. Ο σχεδιασμός των προγραμμάτων αποκτά έτσι τη μεγαλύτερη ελευθερία και συνάφεια με το παρόν. Οι νέοι καλλιτέχνες μοιράζονται την κοινή επιθυμία να ερμηνεύουν έργα μουσικής δωματίου στο ύψιστο καλλιτεχνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, ο καθένας λειτουργεί ως σολίστας και ταυτόχρονα ως ευαίσθητο μέρος μιας κοινότητας.

Η Lily Francis είναι Αμερικανίδα βιολονίστα και βιολίστα που ζει στην Αυστρία. Ως κορυφαία νικήτρια του διαγωνισμού ARD το 2009, η Lily έχει εμφανιστεί με πολλές ευρωπαϊκές ορχήστρες, συμπεριλαμβανομένης της Bayrischer Rundfunk Orchester, και έκανε το ντεμπούτο της στο Carnegie Hall το 2008. Πρόσφατες συνεργασίες μουσικής δωματίου περιλαμβάνουν ηχογραφήσεις με το Gringolts Quartet, εμφανίσεις στα φεστιβάλ Lockenhaus και Marlboro, καθώς και συναυλίες με το Caerus Chamber Ensemble. Οι συνεργάτες της στη μουσική δωματίου περιλαμβάνουν τους Andras Schiff, Mitsuko Uchida, Alexander Melnikov, Vilde Frang, Nicolas Altstaedt και Pekka Kuusisto. Μαθήτρια του Joseph Silverstein και της Miriam Fried, η Lily είναι καθηγήτρια βιολιού στο Universität Mozarteum Salzburg από το 2017 και παίζει ένα βιολί Silvestre του 1846 και μια βιόλα Marco Coppiardi του 2004.

Ο Pablo Hernán Benedí γεννήθηκε το 1991 στη Μαδρίτη. Σπούδασε βιολί στο Antonio Soler Conservatory στο San Lorenzo de El Escorial με την Polina Kotliarskaya και στο Guildhall School of Music & Drama (Λονδίνο) με τους David Takeno και András Keller. Το 2010 ο Pablo έγινε μέλος του Κουαρτέτου Chiaroscuro. Η πρώτη ηχογράφηση του κουαρτέτου κυκλοφόρησε το 2011 και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Ως σολίστ, ο Pablo έχει εμφανιστεί με ορχήστρες όπως η Ορχήστρα Φιλαρμόνια του Λονδίνου, οι London Mozart Players και το Concerto Budapest.

Γεννημένη στο Λονδίνο σε μια οικογένεια μουσικών, η τσελίστα Vashti Hunter απολαμβάνει μια πολύπλευρη καριέρα ως σολίστ και μουσικός δωματίου. Η Vashti έχει λάβει προσκλήσεις για να εμφανιστεί σε σημαντικά φεστιβάλ μουσικής και έχει παίξει σε αίθουσες υψηλού κύρους σε όλη την Ευρώπη. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με πολλές ορχήστρες. Η Vashti σπούδασε στο Λονδίνο και στο Ανόβερο για πολλά χρόνια με τον Leonid Gorokhov και αργότερα στο Βερολίνο με τον Wolfgang Emanuel Schmidt. Μια πολύ σημαντική επιρροή είναι ο τσελίστας Steven Isserlis. Η Vashti είναι συνιδρύτρια του Trio Gaspard και μέλος του Κουαρτέτου Kelemen. Η Vashti έγινε πρόσφατα καθηγήτρια βιολοντσέλου στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο Anton Bruckner του Linz στην Αυστρία και διδάσκει επίσης μεταπτυχιακούς φοιτητές βιολοντσέλου στο πανεπιστήμιο του Ανόβερου. Επιπλέον, είναι προσκεκλημένη καθηγήτρια μουσικής δωματίου στη Scuola di Musica di Fiesole στην Ιταλία. www.vashtihunter.de

Ο Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα, λόγω της ποικιλομορφίας και της δημιουργικότητας που χαρακτηρίζουν τα πνευματικά ενδιαφέροντα και το παίξιμό του, είναι σαν αναγεννησιακός μουσικός. Οι σπουδές του στη φιλοσοφία και τη ρητορική επηρεάζουν τη στιλιστική ακρίβεια των ερμηνειών του – είτε παλαιάς είτε σύγχρονης μουσικής – και η πλούσια φαντασία του παρουσιάζει ξεκάθαρη δομή, τόσο στους ηχητικούς κόσμους που δημιουργεί όσο και στα έργα που επιμελείται ως σολίστ, ερμηνεύων μαέστρος και μουσικός δωματίου. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί σε όλη την Ευρώπη. Ο Καντέσα είναι ένας αφοσιωμένος μουσικός δωματίου, συνεργαζόμενος με καταξιωμένους μουσικούς. Είναι συνιδρυτής του βραβευμένου Trio Gaspard, μέλος του Κουαρτέτου Kelemen και όλο και πιο περιζήτητος από κορυφαίες ορχήστρες δωματίου ως ερμηνεύων μαέστρος. Το 2017 ο Καντέσα ίδρυσε και ανέλαβε το ρόλο του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Caerus Chamber Ensemble. Γεννημένος στην Αθήνα, αλβανικής και ελληνικής καταγωγής, ο Καντέσα σπούδασε από νεαρή ηλικία στh Musikhochschule Würzburg και στη συνέχεια στην Ακαδημία Kronberg. www.jonianiliaskadesha.net

Ο Νικόλας Παλαιολόγος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1984 και ξεκίνησε την ενασχόλησή του με τη μουσική από την ηλικία των 7 ετών. Το 1996 έρχεται σε πρώτη επαφή με τα παραδοσιακά όργανα ως μαθητής στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας. Το 2001 γνωρίζει τον Ross Daly και λαμβάνει μαθήματα στην τεχνική των οργάνων ούτι και σάζι, στη θεωρία του ανατολικού συστήματος μουσικής και στην τέχνη του αυτοσχεδιασμού. Από τότε αρχίζει την ενασχόλησή του και με άλλα έγχορδα όργανα, όπως το αφγανικό ραμπάμπ, το τοξωτό ταμπούρ κ.ά. Το 2008 γνωρίζει τον ουτίστα Nasheer Shamma, ιδρυτή του Bait al oud στο Κάιρο. Στον εν λόγω χώρο παρουσιάζει το ηχόχρωμα του ουτιού μέσα από δικές του συνθέσεις. Έχει λάβει μέρος σε ηχογραφήσεις δίσκων, σε συναυλίες, παραστάσεις και φεστιβάλ με διάφορα μουσικά σύνολα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης, έχει συνεργαστεί με σπουδαίους Έλληνες μουσικούς, καθώς και με μουσικούς διεθνούς φήμης. Από το 2013 διδάσκει στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας. Επίσης, διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας και σε σεμινάρια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Η Διοτίμα Σπαντιδέα γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 2008. Ξεκίνησε να μαθαίνει κανονάκι σε ηλικία έξι ετών με δασκάλα τη Σοφία Λαμπροπούλου. Το 2020 άρχισε μαθήματα με τον Νικόλα Παλαιολόγο, ενώ από το 2022 συμμετέχει στο παραδοσιακό σχήμα Χορίαμβος, το οποίο διευθύνει ο ίδιος. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στο φεστιβάλ «Άδοντες και ψάλλοντες εν τη καρδία» υπό τη διεύθυνση του Χρήστου Τσιαμούλη. Το καλοκαίρι του 2023 παρακολούθησε σεμινάριο στο μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος με τον κανονίστα Muhittin Kemal, ο οποίος είναι πλέον και δάσκαλός της. Από το 2022 έχει συμμετάσχει σε πολλές παραστάσεις. Μεταξύ αυτών συμμετείχε σε εκδήλωση προς τιμήν της Μαρίζας Κωχ μαζί με τον Νικόλα Παλαιολόγο. Επίσης το 2024 συμμετείχε στη συνάντηση συγκροτημάτων παραδοσιακής μουσικής «Της Τριανταφυλλιάς τα φύλλα» στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηνών.

To Top