ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προς επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και τον Σεπτέμβριο

Σκυλακάκης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και τον Σεπτέμβριο

Ισχυρό είναι το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και τον Σεπτέμβριο, ανέφερε χθες σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης. Οπως είπε, η ενίσχυση των νοικοκυριών είναι απαραίτητη λόγω της τιμής ρεύματος που διαμορφώθηκε τον Αύγουστο, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να αναμένει τις τελικές τιμές που θα προσφέρουν οι πάροχοι.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, τα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται να ανακοινωθούν από τους ενεργειακούς ομίλους το αργότερο έως την Κυριακή. Η επιδότηση του Αυγούστου είχε διαμορφωθεί σε περίπου 1,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα (kWh), επιτρέποντας η τελική τιμή για την πλειονότητα των καταναλωτών (η οποία εξαρτάται από το τιμολόγιο κάθε παρόχου) να διαμορφωθεί κάτω από τα 15 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Τον ίδιο στόχο, δηλαδή οι τιμές να παραμείνουν σταθερές και τον Σεπτέμβριο, έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος, που θα αντλήσει τους απαιτούμενους πόρους από την επιβολή προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης 33% στα πλεονάζοντα κέρδη των διυλιστηρίων.

«Θα είναι στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα, έτσι ώστε να κρατηθούν και οι τιμές σταθερές. Από εκεί και πέρα η ελπίδα μου είναι να έχουμε αποκλιμάκωση λόγω της φυσιολογικής ζήτησης της εποχής (σ.σ.: το φθινόπωρο) και λόγω της εισόδου των νέων ανανεώσιμων πηγών», σημείωσε ο υπουργός.

Λίγες ημέρες πριν εκπνεύσει ο Αύγουστος, δηλαδή από τη ∆ευτέρα 25 Αυγούστου, οι τιμές στην αγορά ηλεκτρισμού ενισχύονται συνεχώς. Κι αυτό, έως έναν βαθμό, εξαιτίας της περιορισμένης συνεισφοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), που οδήγησε στη συμμετοχή στο ενεργειακό μείγμα του φυσικού αερίου, το οποίο είναι πιο ακριβό. Ενδεικτικά, στις 29 Αυγούστου η μέγιστη τιμή ημέρας εκτοξεύθηκε στα 756 ευρώ και η ελάχιστη διαμορφώθηκε σε 107 ευρώ, ενώ μέχρι χθες το μεσημέρι η τιμή διαμορφώθηκε σε 146,37 ευρώ. Μέσα σε πέντε ημέρες ο μέσος όρος του Αυγούστου αυξήθηκε κατά 5 ευρώ και διαμορφώθηκε από 123,03 σε άνω των 128 ευρώ/MWh. Παραμένει όμως χαμηλότερη σε σχέση με τη μέση τιμή του Ιουλίου, που είχε διαμορφωθεί σε 135,54 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τον Αύγουστο, το ύψος της έκτακτης στήριξης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ανήλθε –για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500kWh– σε 16 ευρώ/MWh ή 1,6 λεπτά/kWh. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Οι ενισχύσεις του Αυγούστου αφορούν καταναλωτές οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η ενίσχυση ανέρχεται σε 50 ευρώ/ MWh ή 5 λεπτά/kWh για το σύνολο της κατανάλωσης.

Βασική αιτία για το ράλι στην αγορά ρεύματος αποτελεί η ενίσχυση της συνεισφοράς στο ενεργειακό μείγμα του φυσικού αερίου του οποίου η τιμή έχει αυξηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Τα ευρωπαϊκά futures (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης), ξεπέρασαν τα 39 ευρώ ανά μεγαβατώρα λόγω προσδοκώμενης μειωμένης προσφοράς. Κι αυτό λόγω των ετήσιων εργασιών βαριάς συντήρησης στις μονάδες φυσικού αερίου της Νορβηγίας και της Equinor, που αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης. Στην αύξηση των τιμών φυσικού αερίου έχει συμβάλει και ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία, με την πρώτη να απειλεί με κυρώσεις τη ∆ύση εάν εξακολουθήσει να υποστηρίζει το Κίεβο. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζονται απρόσκοπτα οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, η οποία έχει εξασφαλίσει σε ποσοστό 92% τα αποθέματά της δύο μήνες πριν από την καθορισμένη ημερομηνία της 1ης Νοεμβρίου.

Έρχεται νέα επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος τον Σεπτέμβριο, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρς Σκυλακάκης. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στον Realfm, τόνισε ότι υπάρχουν οι πόροι από τη φορολογία και η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της επιδότησης, έως ότου υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών, ωστόσο, τηρείται στάση αναμονής, μέχρι να ανακοινωθούν οι τελικές τιμές από τους παρόχους.

«Είμαι πιο κοντά να πάμε σε επιδότηση. Δεν θεωρούμε ότι η τιμή που διαμορφώθηκε τον Αύγουστο βγαίνει για τα νοικοκυριά, χωρίς μια μικρή ενίσχυση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

Ο υπουργός ανέφερε ότι το φθινόπωρο αναμένεται αποκλιμάκωση των τιμών λόγω της φυσιολογικής μείωσης στη ζήτηση αλλά και λόγω της εισόδου των νέων ανανεώσιμων πηγών.

Υπενθυμίζεται πως τα νέα τιμολόγια του Σεπτεμβρίου θα ανακοινωθούν από τους παρόχους το αργότερο έως την Κυριακή.

 

Πηγή

moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

To Top