Μουσική

8ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας: Πρεμιέρα την Τετάρτη 28 Αυγούστου με το Love Triangle

Επιστρέφουν για 8η συνεχόμενη χρονιά οι Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας

Το φεστιβάλ ξεκίνησε ήδη σήμερα με τα καθιερωμένα masterclasses πιάνου και βιολιού με την Αλεξία Μουζά και τον Felix Froschhammer, με τις συναυλίες για το κοινό να ξεκινούν από την Τετάρτη 28 Αυγούστου, όπως μάς δήλωσε ο συνθέτης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Ιδρυτικό μέλος του Φεστιβάλ “Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας”, Στάθης Γυφτάκης.

Πλουραλισμός στο φετινό πρόγραμμα

Για 14 μέρες η Καλαμάτα θα ζει μουσικές στιγμές κλασικής, τζαζ, ποπ, παραδοσιακής μουσικής και σύγχρονης τραγουδοποιίας, με καταξιωμένους διεθνώς καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο, και σημεία αναφοράς είτε το Μέγαρο Χορού, είτε το Δημοτικό Ωδείο, είτε την Αρχαία Μεσσήνη. Με πολλές  συναυλίες με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Σύμφωνα με τον Στάθη Γυφτάκη, το φετινό πρόγραμμα βασίζεται σε έναν πλουραλισμό, γεγονός που μπορεί να προσελκύσει πολύ διαφορετικό κοινό. Ο Στάθης Γυφτάκης ευχαρίστησε για τη διαρκή στήριξη τον Δήμο Καλαμάτας και τη ΦΑΡΙΣ, καθώς και το Ίδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, που στηρίζει από την αρχή το σπουδαίο αυτό Φεστιβάλ, όπως και το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, τον Σύλλογο οι Φίλοι Μουσικής Καλαμάτας, τον Σύλλογο “Τέρψις”, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Υπουργείο Πολιτισμού. Τα εύσημα απέδωσε και στους συνεργάτες του, και ιδρυτές των Μουσικών Ημερών, βιολοντσελίστα και Καλλιτεχνική Διευθύντρια των Διεθνών Μουσικών Ημερών Indira Rahmatulla (Ελβετία), βιολοντσελίστα και Διευθυντή Παραγωγής Δημήτρη Λάμπο (Γερμανία), που από διαφορετικές αφετηρίες “τρέχουν” τις Διεθνείς Μουσικές Ημέρες της Καλαμάτας. Η Indira Rahmatulla μίλησε με ενθουσιασμό και θερμά λόγια για τη φετινή-special edition- διοργάνωση που συνδυάζει άριστα διαφορετικά είδη μουσικής, απευθύνοντας κάλεσμα στον κόσμο της πόλης να παρακολουθήσει τις συναυλίες.

“Πάντρεμα” παραδοσιακής με κλασική μουσική

Με τη σειρά του ο βιολοντσελίστας και Διευθυντής Παραγωγής Δημήτρης Λάμπος μάς έδωσε μια πρώτη “γεύση” για το τι θα παρακολουθήσουμε,  όπως τη συναυλία Antitheseis, μέσα από το “πάντρεμα” του  Caerus Chamber Ensemble και του διεθνούς φήμης βιολοντελίστα Jonian Ilias Kadesha, που θα μοιραστούν τη σκηνή με τον Καλαματιανό παραδοσιακό μουσικό Νικόλα Παλαιολόγο.

Τρίτη, 03.09.2024 – Antitheseis

20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (studio) – ΕΙΣΟΔΟΣ 10/5 €

Συνδυασμός οργανικής με χορωδιακή μουσική-Στην Ελλάδα για πρώτη φορά η διακεκριμένη Lau Noah

Όπως και συνδυασμός οργανικής με χορωδιακής μουσικής, στο Μέγαρο Χορού, με το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο “Μελίφωνο“, του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την Καλαμάτα (Τρίτη 10.09. 2024- Lau Noah in concert-21.00 Μέγαρο Χορού-κεντρική σκηνή) η διεθνούς φήμης βραβευμένη συνθέτρια, πολυοργανίστα και αυτοδίδακτη καλλιτέχνης Lau Noah από την Καταλονία της Ισπανίας, με έδρα τη Νέα Υόρκη, η οποία έχει γράψει μουσική για πολλές βραβευμένες ταινίες, .

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και την Κοινωφελή Επιχείρηση Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ» και ιδρύθηκε από τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου Στάθη Γυφτάκη, τη βιολοντσελίστα και Καλλιτεχνική Διευθύντρια των Διεθνών Μουσικών Ημερών Indira Rahmatulla τον βιολοντσελίστα και Διευθυντή Παραγωγής Δημήτρη Λάμπο . Από το καλοκαίρι του 2017 πήρε τη μορφή ενός διεθνούς φεστιβάλ που εστιάζει στην καλλιτεχνική δημιουργία και το παιδαγωγικό/διδακτικό έργο. Φέτος είναι η 8η χρονιά του.

Τετάρτη, 28.08.2024 – Love triangle

20:00, Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας – ΕΙΣΟΔΟΣ 10/5 €

Η Αλεξία Μουζά είναι μια πιανίστα που περιγράφεται ως μουσικός με εξαιρετική ενέργεια, καθαρότητα και ακρίβεια. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία σε κορυφαίους διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου. Η Αλεξία σπούδασε στη Διεθνή Ακαδημία Πιάνου της Ίμολα, Ιταλία (καθηγητές Leonid Margarius και Anna Kravtchenko). Συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Σχολή Μουσικής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, με τον Boaz Sharon, με υποτροφίες από το Ελληνικό Κράτος και το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, και εγγράφηκε επίσης στη Σχολή Μουσικής Buchmann-Mehta στο Τελ Αβίβ (καθηγητής Arie Vardi).

Θεωρείται από τα πρώιμα χρόνια της ως ένα εκρηκτικό ταλέντο, έχοντας δώσει συναυλίες στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική. Έχει εμφανιστεί με την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Τόκιο, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα και την Καμεράτα του Ισραήλ, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μεξικού, τη Συμφωνική Ορχήστρα Simon Bolivar, την Ορχήστρα Haydn του Bolzano, τις Κρατικές Συμφωνικές Ορχήστρες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, την Ακαδημία Σολίστ του Καζακστάν. Έχει ηχογραφήσει δύο DVD/CD, που κυκλοφόρησαν από τις εταιρείες Domovideo και Multigram στην Ιταλία.

Ο Γερμανός βιολονίστας Felix Froschhammer σαγηνεύει το κοινό με τις ευρείες μουσικές ικανότητές του. Είναι το Πρώτο Βιολί του casalQuartett και Εξάρχων του Ensemble Symphonique Neuchâtel και της Sinfonietta de Lausanne (Ελβετία). Ο Felix είναι επίσης ενεργός ως σολίστας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο Ensemble Chaarts και στο Tri i Dve, ένα σύνολο που εξειδικεύεται στη μουσική των Βαλκανίων. Προηγούμενες συμμετοχές περιλαμβάνουν εμφανίσεις σε φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Μπετόβεν (Βαρσοβία), το Φεστιβάλ Μπρούκνερ (Λιντς), το Salzburger Festspiele, το Rheingau Musikfestival και το Φεστιβάλ της Λουκέρνης. Στους συνεργάτες του στη μουσική δωματίου συγκαταλέγονται οι Gautier Capuçon, Lawrence Power και Fazil Say. Από το 2018 είναι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Festival du Jura (Ελβετία).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ 2024 📍
📅 28.08.2024 στις 20:00, Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας – ΕΙΣΟΔΟΣ 10/5 €
Μουσική του Brahms και των Schumann

📅 29.08.2024 &, 30.08.2024 στις 21:00, Αρχαίο Θέατρο Μεσσήνης
Μυθική αφήγηση μιας προαιώνιας σύγκρουσης

📅 31.08.2024 στις 20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Συναυλία σπουδαστών masterclasses βιολιού και πιάνου

📅 01.09.2024 στις 20:00, Εκκλησιαστήριο Αρχαίας Μεσσήνης – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Έργα για τσέλο των Bach, Saygun, Barriere και Kodály

📅 02.09.2024 στις 20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – ΕΙΣΟΔΟΣ 10/5 €
Καινούργιες συνθέσεις του Spiral Jazz Trio

📅 03.09.2024 στις 20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – ΕΙΣΟΔΟΣ 10/5 €
Caerus Ensemble & Νικόλας Παλαιολόγος

📅 04.09.2024 στις 20:30, Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Με μουσική συνοδεία από τους Moving Band

📅 05.09.2024 στις 20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Συναυλία σπουδαστών masterclass βιολοντσέλου

📅 06.09.2024 στις 20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – ΕΙΣΟΔΟΣ 10/5 €
Caerus Ensemble & Μελίφωνο

📅 07.09.2024 στις 20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – ΕΙΣΟΔΟΣ 10/5 €
Caerus Ensemble & co.

📅 08.09.2024 στις 20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Συναυλία σπουδαστών masterclasses πιάνου

📅 09.09.2024 στις 20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Έργα για κιθάρα & βιολοντσέλο

📅 10.09.2024 στις 19:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ
Συναυλία σπουδαστών masterclass διεύθυνσης ορχήστρας

📅 10.09.2024 στις 21:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – ΕΙΣΟΔΟΣ 10/5 €
Πρωτότυπες συνθέσεις για κιθάρα και φωνή

To Top