Επιχειρείν

Ιατροτεχνολογικά προϊόντα: Οι νέες τάσεις και πως βοηθούν στην περίθαλψη

Τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής επιλογή, όταν μιλάμε για παρακολούθηση μιας χρόνιας νόσου. Δεν είναι λίγες οι φορές, που κάποιος που πάσχει από μια καρδιακή νόσο, μετράει με το πιεσόμετρο μόνος την πίεσή του. Αντίστοιχα κάποιος με μια μορφή διαβήτη, μετρά μόνος του τα επίπεδα σακχάρου χάρη στους ειδικούς μετρητές σακχάρου.

Με τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις, τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα έχουν γίνει η πρώτη γραμμή άμυνας της υγείας. Όχι μόνο επειδή βοηθάνε στην κατ’ οίκον περίθαλψη, αλλά και στη δημόσια υγεία. Για την ακρίβεια αυτή η διάδοση της κατ’ οίκον χρήσης τους έδωσε την ώθηση στον κλάδο να αναπτύξει ακόμη πιο περίπλοκα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Με αυτόν τον τρόπο καλύπτονται οι ετερόκλητες ανάγκες για την περίθαλψη ασθενών. Συσκευές όπως οι αναπνευστήρες, οι αντλίες έγχυσης ή ακόμη και συσκευές αιμοκάθαρσης χρησιμοποιούνται ακόμη και εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος.

Τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα συνεισφέρουν στον εντοπισμό, την πρόληψη και τον έλεγχο πολλών ασθενειών, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος και άλλα παρέχοντας έγκαιρη διάγνωση. Έτσι αυξάνεται και το εύρος επιλογής θεραπειών.

Οι κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα

Τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες. Οι πιο διαδεδομένες είναι:

  1. Συσκευές διάγνωσης όπως ο απεικονιστικός εξοπλισμός και τα εργαστηριακά τεστ, αλλά και διαγνωστικά τεστ, όπως αυτά του στρεπτόκοκκου ή τεστ covid. Αυτά βοηθούν τους φροντιστές να έχουν ακριβή διάγνωση μιας νόσου και των διαφόρων παθήσεων.

 

  1. Θεραπευτικές συσκευές, όπως οι αντλίες ινσουλίνης και βηματοδότες, βοηθούν στη διαχείριση, αλλά και τη θεραπεία μιας νόσου.

 

  1. Συσκευές παρακολούθησης, όπως οι μετρητές γλυκόζης και τα πιεσόμετρα, που βοηθούν να παρακολουθούμε την κατάσταση της υγείας. Επίσης χάρη σε αυτές εντοπίζονται πιθανοί κίνδυνοι για την υγεία από νωρίς.

 

  1. Υποστηρικτικές συσκευές, όπως τα αμαξίδια ή τα προσθετικά μέλη, που βοηθούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων με αναπηρίες.

 

  • Η ώθηση για τη χρήση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων έξω από τον χώρο του ιατρείου οφείλεται στους παρακάτω λόγους:
  • Το διαρκώς αυξανόμενο κόστος των υπηρεσιών περίθαλψης και της παραμονής στο νοσοκομείο
  • Οι ελλείψεις σε υποδομές, εξοπλισμό αλλά και προσωπικό στις δομές της υγείας
  • Είναι εύκολες τόσο στη συντήρηση όσο και στη χρήση ακόμη και από κάποιον χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις. Επίσης είναι οικονομικά προσιτές.
  • Οι εξελίξεις στην τεχνολογία κάνουν τη διάγνωση πιο ακριβή και τις επισκέψεις στα νοσοκομεία περιττές.
  • Η αύξηση του γηριατρικού πληθυσμού με περιορισμένη κινητικότητα.

Τα παραπάνω ανέδειξαν νέες ευκαιρίες για συσκευές που ιστορικά χρησιμοποιήθηκαν στα νοσοκομεία ή στην κατ’ οίκον περίθαλψη. Οι συσκευές γίνονται όλο και πιο εξειδικευμένες, περιλαμβάνουν περισσότερες λειτουργίες και είναι πιο προσωποποιημένες.

Οι νέες τάσεις στα ιατρικά αναλώσιμα

Οι τάσεις και οι εξελίξεις στα ιατρικά αναλώσιμα παρέχουν μια εικόνα της περίθαλψης κατ’ οίκον στο μέλλον. Κάποιες από αυτές τις τάσεις είναι οι παρακάτω.

Wearables: Τα Wearables ή αλλιώς οι φορέσιμες συσκευές, όπως τα smartwatches και τα fitness trackers γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς επιλογές για την παρακολούθηση και διαχείριση της υγείας. Αυτές οι συσκευές μπορούν να εντοπίζουν ζωτικές μετρήσεις, όπως τους παλμούς της καρδιάς και την πίεση. Επίσης παρέχουν σε πραγματικό χρόνο δεδομένα για να βοηθήσουν τους ασθενείς να κάνουν πιο υγιείς επιλογές.

Παρακολούθηση εξ αποστάσεως: Αυτές οι τεχνολογίες επιτρέπουν στους φροντιστές, που παρέχουν περίθαλψη να παρακολουθούν την υγεία των ασθενών εξ αποστάσεως. Έτσι μειώνεται η ανάγκη να πηγαίνει προσωπικά ο ασθενής στο ιατρείο ή σε μια δομή υγείας, βελτιώνοντας την πρόσβαση σε παροχές υγείας για όσους μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές ή σε σημεία, που δεν εξυπηρετούνται.

Τεχνητή νοημοσύνη: Η ΤΝ χρησιμοποιείται για να αναλύσει ιατρικά δεδομένα και να βελτιώσει την ακρίβεια της διάγνωσης, αλλά και να προτείνει θεραπευτικές αγωγές. Αυτή η τεχνολογία βοηθά φροντιστές και νοσηλευτές να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις. Σαν αποτέλεσμα οι θεραπείες είναι πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές.

Φορητές και εύχρηστες συσκευές: Οι εξελίξεις στην τεχνολογία οδήγησαν σε συσκευές πιο μικρές, που σημαίνει εύκολα φορητές, που έχουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Για παράδειγμα οι φορητές συσκευές υπερήχων βρήκαν ευρεία εφαρμογή σε αγροτικές ή απομακρυσμένες περιοχές για τη διάγνωση και θεραπεία μιας σειράς παθήσεων.

Το μέλλον των ιατρικών αναλώσιμων στον τομέα της περίθαλψης

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της σημασίας της χρήσης των ιατρικών αναλώσιμων στον τομέα της περίθαλψης είναι ο ρόλος τους στη διάρκεια της πανδημίας. Η κατάσταση του επείγοντος έθεσε παραφαρμακευτικά προϊόντα -στο πλαίσιο της πρόληψης- και ιατρικά αναλώσιμα στην πρώτη γραμμή της περίθαλψης.

Τελειώνοντας το μέλλον των ιατρικών αναλώσιμων στη δημόσια υγεία φαίνεται λαμπρό. Οι μελλοντικές τεχνολογικές πρόοδοι θα φέρουν συσκευές, όπως οι βελτιωμένοι βηματοδότες, κοχλιακά εμφυτεύματα και συστήματα παροχής φαρμάκων. Οι νέες τεχνολογίες και καινοτομίες αναπτύσσονται διαρκώς για να βελτιώσουν τις θεραπευτικές αγωγές και να τις κάνουν προσβάσιμες σε όλους και αποδοτικές.

Με τη γρήγορη αύξηση της αγοράς οι ανησυχίες για συγκεκριμένα εμπόδια εγείρονται. Μεταξύ άλλων είναι το κόστος, οι περιοριστικοί κανονισμοί, ο έλεγχος της ποιότητας και η ακατάλληλη χρήση. Ωστόσο σε μια αγορά που είναι ήδη ρυθμισμένη, έχει αποδειχθεί ότι εύκολα παρακάμπονται αυτές οι δυσκολίες και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

Image by Freepik

To Top