Το δικό μου Σχολείο

3ο ΓEΛ Καλαμάτας-Erasmus +: Φιλοξενία και υποδοχή 29 μαθητών από Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία

Απολογισμός 3ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας – Erasmus + 2023-2024 / Φιλοξενία και Υποδοχή 29 συνολικά μαθητών από Γαλλία , Ιταλία και Ισπανία

Με χαρά υποδέχθηκε και φιλοξένησε το σχολείο μας την τρέχουσα σχολική χρονιά 29 μαθητές και 6 εκπαιδευτικούς από 3 ευρωπαϊκές χώρες βιώνοντας μια μοναδική εμπειρία εκπαίδευσης και πολιτιστικής ανταλλαγής . Οι δράσεις υλοποιήθηκαν στo πλαίσιo των εγκεκριμένων προγραμμάτων Erasmus + KA210-SCH-000153780 “ Active Students – Active Citizens “ και KA120-SCH accreditation in school education ( 2022-2027 ).
Η πρώτη αποστολή των Γάλλων και Ιταλών εταίρων επισκέφθηκε την Καλαμάτα την εβδομάδα 10-15 Μαρτίου. 18 μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου του σχολείου συμμετείχαν από κοινού με 10 μαθητές από το ιδιωτικό σχολείο της Τουλούζης Ogec Sainte Marie Des Champs και 8 μαθητές από το I.I.S.S. “S. Trinchese” του Μαρτάνο της ευρύτερης περιοχής του Λέτσε στη Ν. Ιταλία , σε βιωματικές δράσεις προώθησης της δημοκρατίας, συλλογικής λήψης αποφάσεων και συμμετοχής στα κοινά. Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν και ενημερώθηκαν από το Κέντρο Νεότητας ΚΑΝΕ για τον τρόπο που οι κοινότητες νέων συμμετέχουν ενεργά στο τοπικό « γίγνεσθαι» . Επίσης επισκέφτηκαν το ιστορικό δημαρχείο και συμμετείχαν σε συζήτηση με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ηλιόπουλο για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις στον δήμο, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν απο τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο κύριο Παπαευσταθίου για την Ευρωπαική αποστολή των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων και το σχέδιο δράσης της πόλης μας.

teliko-gia-mme

Σε συνέχεια των δράσεων , την εβδομάδα 22-26 Απριλίου 12 μαθητές και δύο συνοδοί καθηγητές από το Ισπανικό σχολείο Salesianos Estrecho – San Juan Batista με έδρα την Μαδρίτη φιλοξενήθηκαν επίσης απο 12 μαθητές – οικογένειες του σχολείου. Υλοποιώντας τη θεματική του προγράμματος “ Be the change you want to see in the world , μεταξύ άλλων , οι μαθητές δημιούργησαν και παρουσίασαν στην κεντρική πλατεία της πόλης το δικό τους μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης ( 22/4), γνώρισαν το κοινωνικό έργο του “Κήπου της Λυσούς” , ενημερώθηκαν για την ύψιστη αξία του εθελοντισμού και έγιναν δότες της παγκόσμιας τράπεζας του μυελού των οστών .
Τέλος, παρουσίασαν ιστορικά στοιχεία και μαρτυρίες για τις περιόδους των δικτατορικών καθεστώτων στην Ελλάδα και την Ισπανία και την αποκατάσταση της δημοκρατίας στις δύο χώρες 50 χρόνια πριν και αναγνώρισαν βιωματικά την ανάγκη υπεράσπισης της δημοκρατίας.
Οι ανωτέρω δράσεις αποτελούν επιμέρους στόχους των εγκεκριμένων προγραμμάτων Erasmus+ αλλά και της φιλοσοφίας του σχολείου για την διαμόρφωση ενεργών μαθητών – πολιτών που θα συμμετέχουν στο τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και θα υπερασπίζονται θεμελιώδεις αξίες και ιδανικά.

To Top