ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμος Καλαμάτας: Από Μικρή Μαντίνεια ξεκίνησαν οι ενημερώσεις για την προστασία από τις πυρκαγιές

Δρούγας: “Εκκένωση από τη θάλασσα σε περίπτωση πυρκαγιάς”

Με την ενεργή συμμετοχή κατοίκων της περιοχής πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 ενημερωτική εκδήλωση για την προστασία από τις πυρκαγιές στην Μ. Μαντίνεια, στον προαύλιο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου.

Η εκδήλωση, που οργανώθηκε από την Τοπική Κοινότητα Μικρής Μαντίνειας και το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαμάτας, συντονίστηκε από τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας και Δημοτικής Αστυνομίας Παντελή Δρούγα, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του επισήμανε ότι στην Κοινότητα Μ. Μαντίνειας υπάρχει μία ιδιαιτερότητα, ότι σε περίπτωση πυρκαγιάς,  μπορεί να γίνει εκκένωση πληθυσμού από θαλάσσης, σε συνεργασία με Λιμενικό Σώμα, Πυροσβεστική Υπηρεσία και Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, τους οποίους και ευχαρίστησε για τη συνδρομή τους και την αγαστή συνεργασία που υπάρχει με τον Δήμο Καλαμάτας.

IMG 20240522 194858 Large

Ομάδα Εθελοντών με βυτία και Ομάδα Πυρασφάλειας

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μικρής Μαντίνειας Στέλιος Λιακέας, ο οποίος ενημέρωσε για τις ενέργειες της Κοινότητας,  αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι έχει γίνει έλεγχος κρουνών, ενώ σε ετοιμότητα είναι και  ομάδα εθελοντών με βυτία, καθώς και ομάδα πυρασφάλειας.

Στο πρώην Δημοτικό Σχολείο Μαντίνειας η συγκέντρωση πληθυσμού σε περίπτωση πυρκαγιάς

Στη συνέχεια, στελέχη του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας παρουσίασαν αναλυτικά οδηγίες σε περίπτωση πυρκαγιάς για την Οργανωμένη Απομάκρυνση Πληθυσμού, που προβλέπεται στο Σχέδιο “Ιόλαος”, ενώ δόθηκε μεγάλη έμφαση  στο Μητρώο Ευπαθών ομάδων. Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν για το σημείο συγκέντρωσης του πληθυσμού στην περιοχή σε περίπτωση πυρκαγιάς, που είναι το πρώην Δημοτικό Σχολείο και για τη δυνατότητα εκκένωσης διά θαλάσσης. Παρουσιάστηκε επίσης, και ο νέος Κανονισμός Πυροπροστασίας δομημένων ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων. 

IMG 20d42f356f1d5651da61ed13001719dd V

Η ενημέρωση των κατοίκων συνεχίστηκε από στελέχη του Ελληνικού Ερυθρού  Σταυρού αναφορικά με τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση εισπνοής καπνού,  ενώ το παρόν έδωσαν και στελέχη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης που ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τους τρόπους αναγγελίας σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τα στελέχη του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας να καταγράφουν τις προτάσεις  των κάτοικων  της  Μ. Μαντίνειας , ενώ ακολούθησε και καταγραφή των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ενημέρωση του Δήμου Καλαμάτας, αντίστοιχες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις κοινότητες του Δήμου Καλαμάτας.

To Top