Yποδομές

Ξεκίνησε η ανάπλαση της Ψαρών-Έκλεισε ο δρόμος από Ξενοφώντος έως Δημοσθένους

Σε 4 μήνες έτοιμη η ανάπλαση στην Ψαρών

Ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 το έργο της μεγάλης ανάπλασης οδών στο κέντρο της πόλης. Η αρχή γίνεται από την οδό Ψαρών, στο βόρειο τμήμα της μεταξύ Ξενοφώντος και Δημοσθένους, όπου και έκλεισε ο δρόμος στο πρώτο αυτό τμήμα και ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες αποξήλωσης της ασφάλτου.

image00014

image00015

DSC-2356

DSC-2357

DSC-2358

DSC-2360

DSC-2361

DSC-2362

DSC-2363

DSC-2364

DSC-2365

DSC-2366

DSC-2367

DSC-2368

DSC-2370

DSC-2371

DSC-2372

image00008

image00009

Προειδοποιητική πινακίδα επί της Ξενοφώντος ειδοποιεί τους οδηγούς για την κλειστή Ψαρών

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εργασιών, όλη η Ψαρών, δηλαδή από Ξενοφώντος έως τη Μακεδονίας θα ολοκληρωθεί μέσα σε 4 μήνες. Στη συνέχεια ο εργολάβος θα περάσει σε άλλες οδούς, όπως έχει προγραμματιστεί, προκειμένου να συνεχιστεί η ανάπλαση δρόμων στο κέντρο της πόλης. Συγκεκριμένα, η συνέχεια θα γίνει με την Αριστοδήμου. Τα έργα θα γίνονται τμηματικά, ώστε να υπάρχει η λιγότερο δυνατή όχληση.

image00011

image00012

image00013

image00016
Οι παρεμβάσεις

Με την ανάπλαση διαπλατύνονται τα πεζοδρόμια, μπαίνουν “ψυχρά” υλικά δαπεδοστρώσεων, γίνεται φύτευση, πρασινίζουν περισσότερο οι γειτονιές, δίνεται περισσότερος ελεύθερος χώρος στους πεζούς, μπαίνει νέος φωτισμός. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο αναβάθμισης των περιοχών γύρω από το κέντρο της πόλης που θα δώσουν αέρα ανανέωσης στην πόλη της Καλαμάτας.

 

Το έργο είναι απόλυτα συμβατό με τις συνθήκες Κλιματικής Ουδετερότητας που έχει ως στόχο ο Δήμος Καλαμάτας. Μέσω των συνθηκών ήπιας κυκλοφορίας που θα διαμορφωθούν στις υπό ανάπλαση οδούς, θα ενισχυθεί και η οδική ασφάλεια ενώ θ’ αναπτυχθούν smart εφαρμογές στην υπό ανάπλαση περιοχή, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη μετεξέλιξη της Καλαμάτας σε «έξυπνη πόλη».

Μεγάλο στοίχημα για τη Δημοτική Αρχή

Πρόκειται για ένα μεγάλο στοίχημα για τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, που με την ολοκλήρωσή του θα οδηγήσει σε μια εκσυγχρονισμένη εικόνα των δρόμων της πόλης που πρόκεινται στο κέντρο, στους οποίους όμως δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία παρέμβαση. Στόχος να ενοποιηθούν λειτουργικά και αισθητικά όλες οι αναπλάσεις παρέχοντας μια ενιαία σύγχρονη εικόνα της Καλαμάτας. Η περιοχή παρέμβασης αφορά συνολικά 30.000 τμ, που με την ολοκλήρωσή των έργων θα αλλάξει η φυσιογνωμία των περιοχών γύρω από το κέντρο, δίνοντας υπεραξία στην περιοχή. Ακολουθεί η εξίσου μεγάλη παρέμβαση στο Ανατολικό κέντρο, σε έκταση 110 στρεμμάτων, αλλά και οι σχεδιασμοί για το παράκτιο μέτωπο της Καλαμάτας.

Κουτραφούρης: Το έργο θα εκτελεστεί ομαλά-Δεν χάνεται καμία θέση στάθμευσης

DSC-2359

Στο έργο στην Ψαρών βρέθηκε σήμερα ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νέων Έργων Βασίλης Κουτραφούρης, που μίλησε στο MessiniaLive για το έργο. Εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του έργου, δηλώνοντας ότι θα γίνεται τμηματικά, δεν θα χαθούν οι υπάρχουσες θέσεις στάθμευσης πλην των παράνομων στις γωνίες, και υποστήριξε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με τον ανάδοχο, γεγονός που προοιωνίζει και ολοκλήρωση του έργου  μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

Το έργο αφορά τις «Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικών αναπλάσεων και αναβάθμισης του κεντρικού τομέα Καλαμάτας». Ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 6.877.080 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και χρηματοδοτείται μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Σε αυτούς τους δρόμους θα γίνουν οι παρεμβάσεις ανάπλασης

DSC-2369

  • Οδός Φραντζή, στο τμήμα μεταξύ των οδών Αριστομένους και Κεφαλά
  • Οδός Αριστοδήμου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Π. Καίσαρη έως Βασ. Κωνσταντίνου.
  • Οδός Πολυχάρους, στο τμήμα μεταξύ των οδών Αναγνωσταρά και Αριστόδημου
  • Οδός Κ. Γεωργούλη, στο τμήμα μεταξύ των οδών Αριστομένους και Αριστόδημου
  • Οδός Βασιλίσσης Όλγας, στο τμήμα μεταξύ των οδών Αριστομένους και Αριστόδημου
  • Οδός Βασιλίσσης Σοφίας, στο τμήμα μεταξύ των οδών Αριστομένους και Αριστόδημου
  • Οδός Βαλαωρίτου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ανδρέα Σκιά και Αριστομένους
  • Οδός Ανδρέα Σκιά
  • Οδός Ψαρών, στο τμήμα μεταξύ των οδών Ξενοφώντος και Μακεδονίας
  • Οδός Δ. Παπαδοπούλου, στο τμήμα των οδών Αναγνωσταρά και Αριστοδήμου
  • Οδός Λυκούργου Σκιά, στο τμήμα από την οδό Αριστοδήμου έως την οδό Κανάρη
  • Οδός Σιδηροδρομικού Σταθμού
  • Οδός Γιατράκου
  • Οδός Χρυσάνθου Παγώνη
  • Οδός Μητροπέτροβα
  • Οδός Αντωνοπούλου
  • Οδός Κεφάλα, στο τμήμα που μεταξύ των οδών Σιδηροδρομικού Σταθμού και Νέδοντος
  • Οδός Νέδοντος, στο τμήμα που περικλείεται ανάμεσα στις οδούς Κεφάλα και Κροντήρη (στο ύψος του ομώνυμου κόμβου).

To Top