Green life

Στα Γιάννενα ο Νίκας με περιφερειακούς συμβούλους του για το Εργοστάσιο Απορριμμάτων

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΑΛΕΚΟ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗ

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Τη Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019, ο Δήμαρχος Καλαμάτας και εκλεγείς Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Ε. Νίκας, συνοδευόμενος από εκλεγέντες Περιφερειακούς Συμβούλους, θα μεταβεί στα Γιάννενα, όπου θα συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη, τον εκπρόσωπο της εταιρείας που λειτουργεί το εκεί εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων, το οποίο ο Π. Νίκας θα επισκεφθεί, καθώς και με την Αντιπεριφερειάρχη Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία έχει χειριστεί το θέμα επεξεργασίας των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Ηπείρου.

ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το εργοστάσιο βρίσκεται στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, και κατασκευάστηκε με ΣΔΙΤ. Το ύψος της όλης επένδυσης ανέρχεται στα 52,6 εκατ. ευρώ, με τα 20 εκατ. ευρώ να προέρχονται από ΕΣΠΑ (τα υπόλοιπα είναι ιδιωτικοί πόροι και δάνειο).

Το εργοστάσιο έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του εδώ και 3,5 μήνες, από τις 27 Μαρτίου 2019.
Το έργο επεξεργάζεται σε ετήσια βάση 105 χιλιάδες τόνους απορριμμάτων μέσω της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), θα ανακυκλώνει τουλάχιστον 17.000 τόνους χρήσιμων υλικών και θα παράγει πράσινη ενέργεια ικανή να καλύψει τις ανάγκες 3.000 οικογενειών με εξοικονόμηση 12.000 τόνων CO2.

Η μονάδα αυτή λύνει οριστικά, τουλάχιστον για τα επόμενα  27 χρόνια, τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, δημιουργεί 200 νέες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής, 90 νέες θέσεις εργασίας κατά την 25ετή λειτουργία και μεγάλο αριθμό παράλληλων θέσεων εργασίας (μεταφορές, εμπορία και διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών, κλπ).

Στην πρώτη μονάδα, θα ανακτώνται τα ανακυκλώσιμα υλικά (αλουμίνιο, χαρτί, πλαστικά, σιδηρούχα υλικά) μέσω αυτοματοποιημένου συστήματος, με την όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα να είναι το ζητούμενο. Στη δεύτερη μονάδα, η οποία αποτελείται από δύο κλειστούς αντιδραστήρες, θα γίνει η παραγωγή βιαερίου (ισχύος 1,5 MW) μέσω αναερόβιας επεξεργασίας ενώ θα ακολουθεί η αερόβια επεξεργασία του χωνεμένου υλικού για την παραγωγή κομπόστ. Μέρος του κομπόστ που θα παραχθεί, θα διατεθεί, σύμφωνα με την εταιρία, δωρεάν σε Δήμους κι άλλους φορείς για την αποκατάσταση λατομείων ως υλικό επικάλυψης. Το κομπόστ υψηλής ποιότητας θα διατίθεται στην αγορά προς πώληση.

Στα Γιάννενα ο Νίκας με περιφερειακούς συμβούλους του για το Εργοστάσιο Απορριμμάτων
To Top