Yποδομές

Φωτοβολταϊκά σε 6 δημοτικά κτήρια Καλαμάτας με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών

Δάνειο 186.000 ευρώ με αποπληρωμή μέχρι 10 χρόνια- Σε ποια κτήρια του Δήμου θα μπουν φωτοβολταϊκά 

Η ταράτσα του Δημαρχείου Καλαμάτας, είναι μεταξύ των δημοτικών κτηρίων, όπου σχεδιάζεται να μπουν φωτοβολταϊκά πάνελ

Έξι φωτοβολταϊκούς σταθμούς σε ισάριθμα δημοτικά κτήρια σχεδιάζει να εγκαταστήσει ο Δήμος Καλαμάτας με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Τα κτήρια στα οποία προγραμματίζεται να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά είναι τα εξής:

Η λειτουργία των φωτοβολταϊκών θα γίνεται με τη χρήση ενεργειακού συμψηφισμού [net metering], που σημαίνει ότι τα δημοτικά αυτά κτήρια με τα φωτοβολταϊκά θα καλύπτουν σημαντικό μέρος της καταλωθείσας ενέργειας τους με το ρεύμα που θα παράγουν.

Στην εισήγηση περιλαμβάνονται 2 δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, το 10ο Δημοτικό στην Κρήτης, το κτήριο Λάρδα στη Θουκυδίδου όπου σχεδιάζεται να λειτουργήσει ως Κέντρο για άτομα με Άλτσχάιμερ, το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας-με τους υπέρογκους λογαριασμούς στη ΔΕΗ, σύμφωνα με δηλωσεις του δημάρχου Καλαμάτας, πληρώνει 5.000 ευρώ το μήνα(!) στη ΔΕΗ για το Μέγαρο Χορού.

Στην ταράτσα του Μεγάρου Χορού θα μπουν φωτοβολταϊκά

Η δημοτική αρχή Καλαμάτας λοιπόν, με εισηγητή τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Δημήτρη Μπούχαλη θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πέμπτης 6 Ιουνίου, την έγκριση συνομολόγησης  δανείου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα παραπάνω δημοτικά κτήρια.

Το κόστος εγκατάστασης του κάθε φωτοβολταϊκού σταθμού ανέρχεται στα 25.000 ευρώ προ ΦΠΑ, που σημαίνει ότι το συνολικό κόστος για τους 6 Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς ανέρχεται στα 186.000 ευρώ.

Οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν:

Έτσι η προμήθεια και εγκατάσταση τους θα ενταχθεί στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που διαθέτει το Ταμείο Παρακαταθηκών: “Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε εγκαταστάσης υποδομής των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, μέσω εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού”. Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί πρωτοβουλία του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με τη συνεργασία του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Σύμφωνα με την  εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών, Δημήτρη Μπούχαλη,ο Δήμος Καλαμάτας είχε απευθυνθεί αρχικά σε 5 τράπεζες, ωστόσο δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον,  “γεγονός που καταδεικνύει την απροθυμία της αγοράς προς χρηματοδότηση”, επισημαίνεται στη σχετική εισήγηση.

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με έγγραφό του στις 20 Μαΐου 2019 απάντησε θετικά, ότι δηλαδή μπορεί να χορηγήσει το δάνειο.

Η χρηματοδότηση θα γίνει με δάνειο μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων με τους αναγκαίους πόρους να προέρχονται κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και κατά 25% από το ΤΠΔ. Η διάρκεια αποπληρωμής του δανείου θα είναι έως 10 χρόνια, με τα ισχύοντα επιτόκια, ενώ όλες οι δαπάνες που θα γίνουν είναι επιλέξιμες από το πρόγραμμα.

Μαίρη Περδικέα

Φωτοβολταϊκά σε 6 δημοτικά κτήρια Καλαμάτας με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών
To Top