Messinia Live

8ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας: Απόψε με τους Caerus Ensemble & “Μελίφωνο” στο Μέγαρο Χορού

Συνεχίζονται οι 8ες Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας. Απόψε, στις 20.00 το βράδυ, στην κεντρική σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας το κοινό της πόλης θα έχει την χαρά να απολαύσει το διεθνές μουσικό σύνολο Caerus Chamber Ensemble, αποτελούμενο από τους Ιόνιαν Ηλία Καντέσα, Pablo Hernán Benedí, Lily Francis, Vashti Hunter και Noam Greenberg, μαζί με το καλαματιανό Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Μελίφωνο».

Παρασκευή, 06.09.2024

20:00, Μέγαρο Χορού Καλαμάτας (μεγάλη αίθουσα) – ΕΙΣΟΔΟΣ 10/5 €

Suite Case

Caerus Ensemble & Μελίφωνο

-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-

Giovanni Sollima (*1962): “Suite Case” για δύο βιολιά (2016)

I. Wood (Moderato)

II. B275 (Allegro assai)

III. Alleluja (Allegro)

Pablo Hernán Benedí & Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα – βιολιά

Στάθης Γυφτάκης (*1967): Agnus Dei (2022)

Eric Whitacre (*1970): The Seal Lullaby (2008)

Παραδοσιακό Βουλγαρίας: Kaval Sviri

Παραδοσιακό Σερβίας: Niška Banja

Jim Papoulis (*1961): Sililiza (2012)

Παραδοσιακό Δράμας: Κοίτα με γλυκιά μου αγάπη, μετ. Ελένη Σινιάρη

Παραδοσιακό Θράκης: Το Μαργούδι, μετ. Kωνσταντίνος Μάτης

Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Μελίφωνο» Extended

Αθανασία Κυριακίδου – διεύθυνση

Κατερίνα Παλαιολόγου, Βίκη Βασιλειάδη, Φωτεινή Αράπη, Γεωργία Κοτσιμπού, Πολυτίμη Αναγνωστοπούλου, Μαρία Τσερπέ, Ελένη Γκίνη, Ελένη Λούρα, Μάρτζυ Μιχαήλ, Σοφία Κατσουλέα, Βούλα Μαυρέα, Νίκη Γρηγοροπούλου, Ζωή Κλείδωνα, Γεωργία Τσόμπου, Βασιλική Μουλουχάκου, Σταυρούλα Δαμήλου, Κατεριλένα Σταματελοπούλου, Λένα Αγγελέτου, Τώνια Δικαίου, Ελένη Περτσελάκη, Ιρένα Χολιαστού, Εύα Κουφαλάκου, Γιάννης Γαραντζιώτης, Αλέξανδρος Φουκαράς, Κώστας Αναγνωστόπουλος, Παναγιώτης Τζουμάκης, Νίκος Μιχαλόπουλος, Μιχάλης Καναβός

– ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ-

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791): Κουαρτέτο με πιάνο No. 2 σε Μι-ύφεση μείζονα, K.493 (1786)

I. Allegro

II. Larghetto

III. Allegretto

Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα – βιολί

Pablo Hernán Benedí – βιολί

Vashti Hunter – βιολοντσέλο

Noam Greenberg – πιάνο

Johannes Brahms (1833–1897): Κουιντέτο με πιάνο, Op.34 (1864)

I. Allegro non troppo

II. Andante, un poco Adagio

III. Scherzo. Allegro – Trio

IV. Finale. Poco sostenuto – Allegro non troppo

Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα – βιολί

Pablo Hernán Benedí – βιολί

Lily Francis – βιόλα

Vashti Hunter – βιολοντσέλο

Noam Greenberg – πιάνο

Το Caerus Chamber Ensemble ιδρύθηκε το 2017 και αντιστέκεται στο πέρασμα του χρόνου αποτυπώνοντας τη στιγμή. Εμπνευσμένο από τον Καιρό –έναν θρησκευτικό και φιλοσοφικό όρο της ελληνικής αρχαιότητας για τη σωστή, διακριτή χρονική στιγμή μιας απόφασης και επίσης η σχετική θεότητα στη μυθολογία– αυτό το μοναδικό σύνολο αποτελείται από εξαιρετικούς οργανοπαίκτες της νέας ευρωπαϊκής γενιάς μουσικών υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ιόνιαν Ηλία Καντέσα. Το σύνολο μεταφέρει το πνεύμα του Καιρού στη μουσική, δημιουργώντας κάτι μοναδικό και απρόβλεπτο: μουσική που προκύπτει από την «καίρια» μη επαναλαμβανόμενη χρονική στιγμή. Ως ευέλικτο σύνολο, μπορεί να ερμηνεύσει προγράμματα με διαφορετικές ενορχηστρώσεις. Ο σχεδιασμός των προγραμμάτων αποκτά έτσι τη μεγαλύτερη ελευθερία και συνάφεια με το παρόν. Οι νέοι καλλιτέχνες μοιράζονται την κοινή επιθυμία να ερμηνεύουν έργα μουσικής δωματίου στο ύψιστο καλλιτεχνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, ο καθένας λειτουργεί ως σολίστας και ταυτόχρονα ως ευαίσθητο μέρος μιας κοινότητας.

Η Lily Francis είναι Αμερικανίδα βιολονίστα και βιολίστα που ζει στην Αυστρία. Ως κορυφαία νικήτρια του διαγωνισμού ARD το 2009, η Lily έχει εμφανιστεί με πολλές ευρωπαϊκές ορχήστρες, συμπεριλαμβανομένης της Bayrischer Rundfunk Orchester, και έκανε το ντεμπούτο της στο Carnegie Hall το 2008. Πρόσφατες συνεργασίες μουσικής δωματίου περιλαμβάνουν ηχογραφήσεις με το Gringolts Quartet, εμφανίσεις στα φεστιβάλ Lockenhaus και Marlboro, καθώς και συναυλίες με το Caerus Chamber Ensemble. Οι συνεργάτες της στη μουσική δωματίου περιλαμβάνουν τους Andras Schiff, Mitsuko Uchida, Alexander Melnikov, Vilde Frang, Nicolas Altstaedt και Pekka Kuusisto. Μαθήτρια του Joseph Silverstein και της Miriam Fried, η Lily είναι καθηγήτρια βιολιού στο Universität Mozarteum Salzburg από το 2017 και παίζει ένα βιολί Silvestre του 1846 και μια βιόλα Marco Coppiardi του 2004.

Ο βρετανός/ισραηλινός πιανίστας Noam Greenberg σπούδασε στο Λονδίνο με τη Maria Curcio και στη Βουδαπέστη με τον Ferenc Rados. Έχει μια πολυάσχολη διεθνή καριέρα παίζοντας ρεσιτάλ, αλλά και μουσική δωματίου και έχει συμμετάσχει σε πολλά φεστιβάλ, όπως στο Aldeburgh, στη Λουκέρνη, στο Cheltenham και το Schleswig-Holstein, για να αναφερθούνε μερικά. Για πολλά χρόνια ήταν μέλος του Waldstein Ensemble, ενός κουαρτέτου πιάνου που δημιουργήθηκε μαζί με τον βιολονίστα Gerhard Schulz. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με πολλές ορχήστρες, ενώ έχει δώσει την ισραηλινή πρεμιέρα του κοντσέρτου για πιάνο του Ligeti, που μεταδόθηκε ζωντανά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Συνεργάζεται επίσης συχνά με τραγουδιστές, μεταξύ των οποίων οι Christine Schaffer, Mark Padmore, Ailish Tynan και Ruby Hughes. Έχει δώσει και έχει διευθύνει πολλά μαθήματα masterclass σε ακαδημίες και πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Είναι επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Music at Tresanton σε ένα πανέμορφο μέρος της Κορνουάλης. Ζει στο Λονδίνο.

Ο Pablo Hernán Benedí γεννήθηκε το 1991 στη Μαδρίτη. Σπούδασε βιολί στο Antonio Soler Conservatory στο San Lorenzo de El Escorial με την Polina Kotliarskaya και στο Guildhall School of Music & Drama (Λονδίνο) με τους David Takeno και András Keller. Το 2010 ο Pablo έγινε μέλος του Κουαρτέτου Chiaroscuro. Η πρώτη ηχογράφηση του κουαρτέτου κυκλοφόρησε το 2011 και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Ως σολίστ, ο Pablo έχει εμφανιστεί με ορχήστρες όπως η Ορχήστρα Φιλαρμόνια του Λονδίνου, οι London Mozart Players και το Concerto Budapest.

Γεννημένη στο Λονδίνο σε μια οικογένεια μουσικών, η τσελίστα Vashti Hunter απολαμβάνει μια πολύπλευρη καριέρα ως σολίστ και μουσικός δωματίου. Η Vashti έχει λάβει προσκλήσεις για να εμφανιστεί σε σημαντικά φεστιβάλ μουσικής και έχει παίξει σε αίθουσες υψηλού κύρους σε όλη την Ευρώπη. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί με πολλές ορχήστρες. Η Vashti σπούδασε στο Λονδίνο και στο Ανόβερο για πολλά χρόνια με τον Leonid Gorokhov και αργότερα στο Βερολίνο με τον Wolfgang Emanuel Schmidt. Μια πολύ σημαντική επιρροή είναι ο τσελίστας Steven Isserlis. Η Vashti είναι συνιδρύτρια του Trio Gaspard και μέλος του Κουαρτέτου Kelemen. Η Vashti έγινε πρόσφατα καθηγήτρια βιολοντσέλου στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο Anton Bruckner του Linz στην Αυστρία και διδάσκει επίσης μεταπτυχιακούς φοιτητές βιολοντσέλου στο πανεπιστήμιο του Ανόβερου. Επιπλέον, είναι προσκεκλημένη καθηγήτρια μουσικής δωματίου στη Scuola di Musica di Fiesole στην Ιταλία. www.vashtihunter.de

Ο Ιόνιαν Ηλίας Καντέσα, λόγω της ποικιλομορφίας και της δημιουργικότητας που χαρακτηρίζουν τα πνευματικά ενδιαφέροντα και το παίξιμό του, είναι σαν αναγεννησιακός μουσικός. Οι σπουδές του στη φιλοσοφία και τη ρητορική επηρεάζουν τη στιλιστική ακρίβεια των ερμηνειών του – είτε παλαιάς είτε σύγχρονης μουσικής – και η πλούσια φαντασία του παρουσιάζει ξεκάθαρη δομή, τόσο στους ηχητικούς κόσμους που δημιουργεί όσο και στα έργα που επιμελείται ως σολίστ, ερμηνεύων μαέστρος και μουσικός δωματίου. Ως σολίστ έχει εμφανιστεί σε όλη την Ευρώπη. Ο Καντέσα είναι ένας αφοσιωμένος μουσικός δωματίου, συνεργαζόμενος με καταξιωμένους μουσικούς. Είναι συνιδρυτής του βραβευμένου Trio Gaspard, μέλος του Κουαρτέτου Kelemen και όλο και πιο περιζήτητος από κορυφαίες ορχήστρες δωματίου ως ερμηνεύων μαέστρος. Το 2017 ο Καντέσα ίδρυσε και ανέλαβε το ρόλο του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Caerus Chamber Ensemble. Γεννημένος στην Αθήνα, αλβανικής και ελληνικής καταγωγής, ο Καντέσα σπούδασε από νεαρή ηλικία στh Musikhochschule Würzburg και στη συνέχεια στην Ακαδημία Kronberg. www.jonianiliaskadesha.net

Η Αθανασία Κυριακίδου αποφοίτησε από το California State University Los Angeles (CSULA) και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (AUTh) με Master στη Διεύθυνση Χορωδίας και Διδακτορικό στην Ιστορική Μουσικολογία. Ως προσκεκλημένη μαέστρος έχει συνεργαστεί με τη Χορωδία της Εθνικής Ραδιοφωνίας (ΕΡΤ), τη χορωδία και ορχήστρα Armonia Atenea και τη Συμφωνική του Δήμου Θεσσαλονίκης. Εκπαιδευτικά, ειδικεύεται στην πολυαισθητηριακή φωνητική διδασκαλία. Έχει διδάξει το μάθημα της Διεύθυνσης Φωνητικών Συνόλων στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ και είναι βοηθός μαέστρος στη χορωδία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Διευθύνει το γυναικείο φωνητικό σύνολο «Μελίφωνο» και τη χορωδία της ΣΟΝΚΔΗ.

Το Γυναικείο Φωνητικό Σύνολο «Μελίφωνο» δημιουργήθηκε το 2013 από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και έχει διανύσει μια σημαντική πορεία στον χώρο της χορωδιακής μουσικής με διακρίσεις και βραβεύσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και συμμετοχές σε διεθνή φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το Φεστιβάλ Διεθνείς Μουσικές Ημέρες Καλαμάτας, τον Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας και τον Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Vox Lucensis στη Lucca της Ιταλίας. Μαέστρος του συνόλου είναι η Αθανασία Κυριακίδου με βοηθό της την Κατερίνα Παλαιολόγου. Το σύνολο «Μελίφωνο» αποτελεί το πιο εξωστρεφές σύνολο του Δ.Ω.Κ. και πέρα από τα φεστιβάλ και τους διαγωνισμούς έχει εμφανιστεί σε πλήθος συναυλιών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Exit mobile version