Επί Σκηνής

14 υποψηφιότητες για το ΔΗΠΕΘΕΚ-Την επόμενη εβδομάδα η επιλογή του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή

Με 14 υποψηφιότητες έκλεισε η προκήρυξη του ΔΗΠΕΘΕΚ για νέο καλλιτεχνικό διευθυντή/ντρια. 14 προσωπικότητες του θεάτρου, καταξιωμένοι/νες στο χώρο τους, με έργο να επιδείξουν, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, κάτι που αποδεικνύει και τη δυναμική αλλά και την αξία του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, όπως μάς δήλωσε ο Πρόεδρος της ΦΑΡΙΣ, Σωτήρης Κριτσωτάκης.

Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη από τις 30 Ιουνίου ολοκληρώθηκε η εξαετής θητεία του τέως Καλλιτεχνικού Διευθυντή Γιάννη Μαργαρίτη, και ο Δήμος Καλαμάτας και η ΦΑΡΙΣ προχώρησαν στην προκήρυξη της θέσης για νέο καλλιτεχνικό διευθυντή που θα αναλάβει να “τρέξει” το ΔΗΠΕΘΕΚ. Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο  νέος/α καλλιτεχνικός διευθυντής/ντρια θα αναλάβει τη διοίκηση και την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου στο ΔΗΠΕΘΕΚ για ένα συν ένα χρόνο.

Όπως δήλωσε μιλώντας στο MessiniaLive o πρόεδρος της ΦΑΡΙΣ, Σωτήρης Κριτσωτάκης, στόχος είναι το πρόσωπο που θα επιλεγεί να φέρει ξανά τον κόσμο της πόλης στο ΔΗΠΕΘΕΚ, δίνοντας στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο την παλιά του αίγλη. Με αφορμή και τη ριζική ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση του χώρου του ΔΗΠΕΘΕΚ- που όταν ολοκληρωθεί θα παραδώσει στην πόλη έναν σύγχρονο θεατρικό χώρο- ο Σωτήρης Κριτσωτάκης, έκανε λόγο για θεατρικές παραγωγές , με σύμπραξη επαγγελματιών ηθοποιών με τα ερασιτεχνικά σχήματα, που θα δώσουν μια νέα πνοή στα θεατρικά δρώμενα της πόλης μας.

Όσον αφορά τη διαδικασία επιλογής του καλλιτεχνικού διευθυντή, γίνεται βάση κριτηρίων που έχει θέσει το Υπουργείο Πολιτισμού, με βάση το βιογραφικό, την παραγωγή θεατρικών έργων, τις σπουδές, τα προσόντα, αλλά και τις προτάσεις ειδικά για το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας που έχουν υποβάλλει σε φάκελο οι ενδιαφερόμενοι. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής θα πρέπει ν΄ αποτελεί πρόσωπο εγνωσμένου καλλιτεχνικού κύρους, προερχόμενο από το χώρο του Θεάτρου, με αναγνωρισμένη προσφορά και επαγγελματική εργασία στο θέατρο και να έχει μια από τις εξής ιδιότητες:
Σκηνοθέτης, Ηθοποιός, Θεατρολόγος, Θεατρικός Συγγραφέας, Κριτικός Θεάτρου, Συνθέτης ή Χορογράφος, Μεταφραστής Θεατρικών Έργων, Σκηνογράφος, Ενδυματολόγος.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης της ΦΑΡΙΣ συνέρχεται σε µυστική συνεδρίαση εξετάζει και βαθµολογεί τις υποψηφιότητες µε βάση τα κριτήρια επιλογής που ορίζονται στην προκήρυξη. Αφού ολοκληρωθεί η βαθμολόγηση καλεί τους υποψηφίους σε συνέντευξη-ξεχωριστή για την κάθε υποψηφιότητα- σε ώρα και σε ημερομηνία που ορίζεται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής. Μετά την ολοκλήρωση των συνεντεύξεων, κατά την οποία εκτιμάται η προσωπικότητα, η καταλληλόλητα και η ικανότητα κάθε υποψηφίου, συντάσσεται τεκμηριωμένη έκθεση η οποία περιλαμβάνει και τον αξιολογικό πίνακα κατάταξης µε τη συνολική βαθμολόγηση που υποβάλλεται για έγκριση στο ΔΣ. Δικαίωμα ένστασης κατά του πίνακα κατάταξης έχει κάθε υποψήφιος, εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) ημερών. Τελική επιλογή κάνει το Υπουργείο Πολιτισμού μεταξύ των επικρατέστερων υποψηφιοτήτων.

To Top