MESSINIA PLUS

13o Δημοτικό Σχολείο: “Φλωρεντία-Καλαμάτα… ένα φυλλάδιο δρόμος”

“Φλωρεντία – Καλαμάτα: Ένα φυλλάδιο δρόμος”

Εκπαιδευτικό Ταξίδι Erasmus+ στην Ιταλία για τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό, από την ΣΤ’ του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας 

Εκπαιδευτικό ταξίδι στην Ιταλία πραγματοποίησαν μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ τάξης του 13ου Δημοτικού Σχολείου, με σκοπό την διαθεματική, βιωματική εκπαίδευση στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό και τις σχέσεις πολιτιστικής κληρονομιάς και ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πολιτότητας. Οι μαθητές συμμετείχαν σε δραστηριότητες με μαθητές σχολείων της Ιταλίας και γνώρισαν μνημεία, περιβάλλοντα, πολιτισμούς και κουλτούρες της χώρας στη βάση ενός εβδομαδιαίου προγράμματος (30 Μαρτίου – 5 Απριλίου 2025).

Πρόκειται για μία από τις δράσεις του προγράμματος Erasmus+ “Our T.A.L.E. in Europe”, όπου, TALE σημαίνει Thinking environmentally, Acting digitally, Living mutliculturally in Europe” (Σκεφτόμαστε περιβαλλοντικά, Ενεργούμε ψηφιακά, Ζούμε πολυπολιτισμικά στην Ευρώπη).

Η αποστολή αναχώρησε από την Αθήνα στις 30 Μαρτίου με προορισμό την περιοχή της Ούμπρια. Εκεί, οι μαθητές επισκέφθηκαν σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο Castel Ritaldi και στο Montefalco. Είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα, να συμμετάσχουν σε κοινές δράσεις με Ιταλούς μαθητές και να βιώσουν την αξία της πολιτισμικής ανταλλαγής.

Στις 3 Απριλίου, η αποστολή μετέβη στη Φλωρεντία, όπου οι μαθητές επισκέφθηκαν σχολική μονάδα της περιοχής, ξεναγήθηκαν στην ιστορική πόλη και τα σημαντικά μνημεία της, με τη μεθοδολογία των “πολιτιστικών περιπάτων”, στην οποία είχαν ήδη εξασκηθεί στην πόλη της Καλαμάτας και στην πόλη του Ναυπλίου. 

Μέσα από την εμπειρία της Φλωρεντίας, είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν όχι μόνο θέματα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και την πολιτιστική κληρονομιά της ίδιας τους της πόλης. Καλαμάτα και Φλωρεντία αποτέλεσαν για τους μαθητές ένα δίπολο μελέτης θεμάτων όπως η πολιτιστική κληρονομιά και το περιβάλλον, η βιωσιμότητα και η κλιματική ουδετερότητα της πόλης, η τουριστική ανάπτυξη και ο υπερτουρισμός, η ευρωπαϊκή πολιτότητα και η ευρωπαϊκή κοινωνία. 

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους σε ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία της Ευρώπης το Ουφίτσι (Uffizi Gallerie)  μελέτησαν βιωματικά και “επί χάρτου”, με φυλλάδια του προγράμματος σημαντικά έργα της Αναγέννησης, συνδέοντας την σχολική τάξη με την αίθουσα του μουσείου. 

Η επιστροφή στην Καλαμάτα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Απριλίου, με τους μαθητές να γυρίζουν γεμάτοι γνώσεις, εικόνες και εμπειρίες που θα τους συντροφεύουν αλλά και θα τους εμπνέουν για μια ζωή. 

Για τους εκπαιδευτικούς, το ταξίδι αυτό ήταν μια αφορμή για να εφαρμόσουν σύγχρονες παιδαγωγικές πρακτικές έξω από τα όρια της τάξης, να συνδέσουν τη μάθηση με την εμπειρία και να δημιουργήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας μέσα σε ένα πνεύμα αποδοχής, αλληλεπίδρασης και κοινού πολιτισμικού πλούτου. 

Στο σχολείο έχει ήδη ερευνηθεί η “μάθηση με ταξίδι” (learning by travelling) η παιδαγωγική του Μύθου και η Ευρωπαϊκή Πολιτότητα, θεματικές για τις οποίες έχουν γίνει και επιστημονικές δημοσιεύσεις. Με τον νέο κύκλο δράσεων στο πρόγραμμα “Out T.A.L.E. in Europe”, η έρευνα έχει προεκταθεί σε θεματικές όπως το Project Based Learning (PBL) στον Πολιτισμό, τα ηχοτοπία των πόλεων (Αστικά ηχοτοπία – Urban Soundscapes), ο Πολιτιστικός Περίπατος (Cultural Walk) και ο ηχοπερίπατος (Soundwalk) καθώς και ειδικά θέματα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης της Καλαμάτας. 

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί της συγκεκριμένης δραστηριότητας ήταν ο Αναστάσιος Ζόμπολας, Δάσκαλος, Διευθυντής του 13ου Δ. Σχ. Καλαμάτας, Αρχαιολόγος, η Σταυρούλα Βασιλοπούλου, Δασκάλα, Υπεύθυνη της ΣΤ΄ τάξης του Σχολείου, η Όλγα Στεφανοπούλου, Εκπαιδευτικός Πληροφορικής του Σχολείου, και υπεύθυνη του Εργαστηρίου Πληροφορικής, η Μαρία Σανδαλίδη, Δασκάλα ειδικής Αγωγής και εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης του Σχολείου και ο Δημήτριος Σαρρής, Εκπαιδευτικός και υπεύθυνος του εργαστηρίου Μουσικής του Σχολείου και Πολιτισμολόγος.

Η τεκμηρίωση του προγράμματος, γενική και επιστημονική, καθώς και πληροφόρηση για όλες τις δράσεις γίνονται στην ιστοσελίδα του σχολείου(https://13.mysch.gr).

To Top